Spintor Hero Image Desktop

Laser™ Duplo

Rovarölő Szer

Új generációs rovarölő szer, tripsz- és hernyókártevők ellen.

Előnyök

Természetes

Természetes baktériumeredetű hatóanyag.

Biotermék

Biotermék előállításánál is használható.

Hatásspektrum

Széles hatásspektrum szívó- és rágó kártevők ellen.

Engedélyezett kultúrák

Alma

Alma (Malus domestica)

Birs

Birs (Chaenomeles spp.)

Burgonya

Burgonya (Solanum tuberosum ssp. Tuberosum)

Dísznövények

Hagyma

Vöröshagyma

Újhagyma

Káposztafélék

Körte

Körte (Pyrus communis)

Köszméte

Köszméte (Ribes spp.)

Málna

Málna (Rubus spp.)

Naspolya

Naspolya

Paprika

Hajtatott paprika (Capsicum spp.)

Paradicsom

Hajtatott paradicsom (Lycopsersicon esculentum)

Póréhagyma

Póréhagyma

Ribiszke

Ribiszke (Ribes spp.)

Szamóca

Szamóca (hajtatott, szabadföldi)

Szeder

Szeder (Rubus spp.)

Szőlő

Szőlő (Vitis spp.)

Áfonya

Áfonya (Vaccinium spp.)

Érzékeny kártevők

A termék hatékony a következő kártevők ellen

 • Almamoly (Cydia pomonella)
 • Burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata)
 • Dohánytripsz (Thrips tabaci)
 • Fehérlepkék
 • Foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii)
 • Gyapottok bagolylepke  (Helicoverpa spp.)
 • Körtelevélbolha (Cacopsylla pyricola)
 • Levélaknázó molyok
 • Nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis)
 • Szőlőmoly (Lobesia botrana)

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  480 g/l spinozad

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  Káposztafélékben a fehér lepkék (káposztalepke, répalepke) és a bagolylepkék lárvái ellen a védekezés időzítése meghatározó jelentőségű. A permetezést a rajzás megfigyelést követően, a fiatal (L1-L2-es) fejlődési stádiumú hernyók ellen kell elvégezni. A kezelést 7-14 naponta 1-2-szer ajánlott megismételni. A Spintornak érintkeznie kell a hernyókkal, a káposztafejbe már berágott lárvák ellen nem használható.

  Burgonyában a permetezést az L1-2 fokozatú lárvák tömeges megjelenéséhez célszerű időzíteni. A készítmény a lárvák ellen hatásos. A kezelést a kelés intenzításától függően 7-14 naponta 1-2-szer ajánlott megismételni. 

  Hajtatott paprikában és dísznövényekben a nyugati virágtripsz ellen, kék vagy sárga ragacslapos rajzásfigyelés alapján a védekezést a betelepedés, illetve a felszaporodás kezdetétől 2+1 vagy 1+2 alkalommal, 5-7 napos időközökkel, más készítmények közbeiktatásával javasolt elvégezni.

  Hajtatott paprikában gyapottok-bagolylepke ellen az első permetezést a fiatal (L1-L2) hernyók ellen kell időzíteni. A keze lések gyakoriságát a termesztőberendezés napi átlaghőmérsékletétől függően kell megválasztani. 25°C fok alatt 7 naponta, 25°C fok felett 5 naponta javasolt védekezni.

  Szőlőben szőlőmolyok ellen a védekezést a lárvakelés kezdetén kell elvégezni, és a rajzás intenzitásától függően blokkszerűen 7-14 naponként célszerű 1, maximum 2 alkalommal megismételni.

  Hajtatott kultúrákban, a rezisztencia kialakulásának elkerülése érdekében a készítmény egy termesztési ciklusban legfeljebb 3 alkalommal használható.

  Bogyósokban (áfonya, ribiszke, köszméte, szamóca, málna, szeder) foltosszárnyú muslica ellen a gyümölcsérés kezdeti időszakában, sárga ragacsos lallap történő előrejelzés alapján ajánlott védekezni. nyugati virágtripsz ellen kék fogólapos rajzásmegfigyelés és virágvizsgálat alapján, az imágók betelepülésétől (észlelésétől) kezdődően kell védekezni. A kezelés a betelepedés ütemének megfelelően áfonya, ribiszke, köszméte esetében 7 nap múlva, szamóca, málna szeder esetében 10 nap múlva célszerű megismételni. Üvegszárnyú ribiszkelepke hernyói ellen a permetezést a fiatal (L1-2 fejlődési állapotú) lárvák ellen kell időzíteni. Hosszabb idejű rajzás esetén a kezelés ismétlése indokolt. 

  A kezelésekhez szükséges vízmennyiségek javasolt értékek. A kijuttatás során a permetlé mennyiségét a kezelendő növényállomány fejlettségétől, lombfelületétől és művelésmódjától, valamint az alkalmazott növényvédelmi gép típusától függően kell megválasztani. Káposztában és paprikában a kijuttatáshoz tapadásfokozó szer használata indokolt. Dísznövényekben a kezelést megelőzően fitotoxicitási próba végzése szükséges.

  A készítmény kijuttatásához melegködképző berendezés nem használható!

 • Keverhetőségi előírások

  Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • Dózisok

  Egy tenyészidőszakban 3 alkalommal lehet felhasználni, kivétel bogyósgyümölcsűek (málna, szeder, áfonya, ribiszke, köszméte), ahol 2 alkalommal lehet használni

 • Hatásmechanizmus

  A készítmény hatóanyaga, a spinosad a talajban megtalálható Saccharopolyspora spinosa baktérium fermentációs tevékenységéből nyert természetes termék. Emberre és melegvérű élőlényekre rendkívül alacsony toxicitással rendelkezik. A kártevők a hatóanyagot táplálkozással és éríntkezéssel veszik fel, miközben a gyomorméreg hatása 5-10x erősebb, mint a kontakt hatás. Az első hatás már néhány perccel a hatóanyag felvétele után jelentkezik, amikor irreverzibilis bénulás, majd néhány órán belül a kártevő pusztulása következik be. A spinosad hatékony a lepkékre (Lepidoptera), bogarakra (Coleoptera), kétszárnyúakra (Diptera) és a tripszekre (Thysanoptera) is. Ezek mellett hatékony még a levélbolhákra é́s a fülbemászókra is. A spinosad külön hatóanyag csoportot alkot, amely nem mutat keresztrezisztenciát más rovarölőkkel, így rezisztens fajok (almamoly, ilonca, fehérmoly, nyugati virágtripsz) ellen is hatékony.

 • Dózis

  Szőlő:
  3 kezelésnél: 0,1 l/ha
  2 kezelésnél 0,2 l/ha

  Káposztafélék: 0,2 l/ha

  Burgonya: 0,075 l/ha

  Paprika (hajtatott): 0,02%

  Dísznövények (hajtatott): 0,02%

  Szamóca (szabadföldi, hajtatott): 0,15 l/ha

  Málna, szeder: 0,2 l/ha

  Áfonya, ribiszke, köszméte: 0,2 l/ha

 • Kijuttatás Időzítése

  Utolsó kezelés ideje:
  Szőlő: 2 héttel a szüret előtt

  Káposztafélék: 80%-os fejméret

  Burgonya: gumónövekedés vége

  Paprika (hajtatott): a jellemző bogyóméret és alak kialakulásáig

  Dísznövények (hajtatott): 2 héttel forgalomba kerülés előtt

  Szamóca (szabadföldi, hajtatott): érés kezdete

  Málna, szeder: fajtára jellemző színeződés kezdete

  Áfonya, ribiszke, köszméte: fajtára jellemző színeződés kezdete

 • Formulációk

  folyékony szuszpenzió koncentrátum (SC)

 • Hatóanyag csoport - HRAC/FRAC/IRAC besorolás

  IRAC 5 (spinozinek)

 • Kiszerelés

  0,1 literes műanyag palack

 • Utóvetemény

  Nincs korlátozás

 • Várakozási idő

  M.V.I.: 0 nap É.V.I.: szamóca 1 nap, káposztafélék, bogyós gyümölcsűek (málna, szeder, áfonya, ribiszke, köszméte), hajtatott paprika 3 nap, burgonya 14 nap, szőlő 15 nap Figyelem! A készítmény mérsékelten toxikus a fürkészdarazsakra, gátolja lárvakelésüket. Az üvegházi molytetű elleni biológiai védekezés esetén az Encarsia formosa parazitoid minimum 1 héttel a kezelés után telepíthető. A poszméhek kaptárait a védekezés előtt 1,5-2 órával le kell zárni, és a permetlécseppek felszáradásáig zárva kell tartani. AKG programokban felhasználható

 • Forgalmazási kategória

  II. (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

 • Keverhetőség

  Levéltrágyákkal történő keverés eshetőségéről érdeklődjön a levéltrágyát gyártó cégnél. A keverhetőségről a kezelés előtt kérje ki a szaktanácsadó kollégáink véleményét! Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt!

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!