Titus_Hero_Image_Desktop_1440x320

Titus® 25 DF

Időjárás független burgonya és paradicsom posztemergens gyomirtó szer egyszikűek és számos kétszikű gyom ellen.

Előnyök

Hatékonyság

A már kikelt gyomok ellen lehet védekezni.

Biztonság

Időjárás független.

Rugalmas

Hatása független a talajelőkészítés minőségétől.

Engedélyezett kultúrák

Burgonya

Burgonya (Solanum tuberosum ssp. Tuberosum)

Kukorica

Silókukorica (Zea mays ssp. mays)

Takarmány kukorica (Zea mays ssp. mays)

Paradicsom

Paradicsom (Lycopsersicon esculentum)

Érzékeny gyomok

A termék hatékony a következő gyomok ellen

 • Disznóparéj fajok
 • Fakó muhar (Setaria pumila)
 • Fenyércirok (Sorghum halepense)
 • Kakaslábfű (Echinochloa crus-galli)
 • Pirókujjas muhar (Digitaria sanguinalis)
 • Repcsényretek (Raphanus raphanistrum)
 • Tarackbúza (Elytrigia repens (Agropyron repens))
 • Vadrepce

A teljes hatékonysági információkért  forduljon a cimkéhez

Cimke keresése ehhez a termékhez

Technikai Részletek

 • Hatóanyag összetétel

  25 % rimszulfuron

 • Javasolt növényvédelmi technológia

  Kukorica: A kezelést posztemergensen, a kukorica 2-8 leveles fejlettségénél lehet elvégezni. A magról kelő egyszikű gyomnövények ellen, azok 1-3 leveles állapotában 40-50 g/ha, gyökérváltásuk után 50-60 g/ha a szükséges szermennyiség. Évelő egyszikűek ellen a kezelést azok 10-20 cm-es nagyságánál kell elvégezni, 40-60 g/ha szermennyiség felhasználásával. Osztott kezelés esetén: 30+30g/ha+0,1%-os Trend® 90 vagy 40+20 g/ha+0,1%-os Trend® 90 permetlé koncentráció. Magról kelő kétszikű gyomnövények esetében azok 2-4 leveles fejlettségénél van a kijuttatás optimális időpontja. Erős gyomfertőzés esetén 2-3 hetes időkülönbséggel megosztott kezelés is végezhető. Osztott kezelés esetében sem lehet a szermennyiség 60 g/ha-nál több. A készítményt finom porlasztással kell kipermetezni Trend® 90 nedvesítőszer 0,1 %-os dózisának hozzáadásával. A szer nem használható olyan területeken, ahol előzőleg szerves foszforsavészter típusú talajfertőtlenítő szert alkalmaztak. A kukoricában állományban történt szerves foszforsavészter felhasználás utáni Titus® 25 DF kezeléshez 7 nap várakozási időt kell betartani. 10 oC-nál tartósan alacsonyabb, vagy 25 oC-nál magasabb hőmérséklet esetén a készítmény nem használható. Pactol, Dolar, Occitan, Etalon hibridekben a Titus® 25 DF átmeneti fitotoxicitást okozhat, ezért felhasználása csak levél alá permetezéssel javasolt. Étkezési burgonya: a készítményt a kultúrnövény kelése után 10-20 cm-es fejlettségekor kell kijuttatni. A magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3, a magról kelő kétszikűek 2-4 leveles fejlettségükkor, az évelők az intenzív növekedési szakaszukban 10-20 cm-es fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre. A kezelés időpontját úgy kell megválasztani, hogy a kijuttatáskor, ill. a rákövetkező 6 órán belül a hőmérséklet 25 oC fölé ne emelkedjen. A készítmény kijuttatásakor Trend® 90 nedvesítő szer 0,1 %-os dózisát célszerű alkalmazni.Paradicsom: A készítmény a palántázott és helyrevetett paradicsom posztemergens gyomirtására alkalmazható. Palántázott paradicsom esetén a palántázási stressz elmúlta után, helyrevetés esetén a kultúrnövény 2-4 leveles fejlettségekor kell a szert kijuttatni. Esetenként a készítmény helyrevetett paradicsomban enyhe növekedésgátlást okozhat. A készítmény osztott kezelés (30-30 g/ha) formában is kijuttatható, ez esetben a két kezelés között 14 nap eltelte szükséges. A kívánt gyomirtó hatás eléréséhez minden esetben 1% Trend® 90 nedvesítő szert kell a permetléhez hozzáadni, a tartamhatás növelésére 0,3 kg/ha Sencor*** 70 WG hozzáadása javasolt. 

 • Keverhetőségi előírások

  Burgonya: A Titus® 25 DF +Sencor kombinációt nem javasolt a White lady és a Shepody fajtákban felhasználni. A fajták érzékenységéről tájékozódjon a fajta tulajdonosától, illetve előállítójától. A Titus keverhető gombaölő szerrel, pl. Tanos vagy rovarölő szerrel, pl. Laser. Titus® 25 DF-re kevésbé érzékeny gyomfajok esetében (pl. Chenopodium album-fehér libatop, Polygonum spp-keserűfű fajok, Datura stramonium-csattanó maszlag,) a készítményt javasolt Sencor-ral kombinálni. A kívánt gyomirtó hatás eléréséhez minden esetben 1% Trend® 90 nedvesítő szert kell a permetléhez hozzáadni, a tartamhatás növelésére 0,3 kg/ha Sencor*** 70 WG hozzáadása javasolt.  

 • Dózisok

  Egy tenyészidőszakban 2 alkalommal lehet kijuttani

 • Hatásmechanizmus

  A Titus® hatóanyaga, a rimszulfuron elsősorban a leveleken keresztül felszívódva fejti ki hatását. A hatóanyag az acetolaktát-szintetáz enzimet gátolja, aminek hatására az érzékeny gyomokban a transpiráció, a légzés, és az anyagcsere a kezelést követő néhány órán belül leáll. A gyomok növekedése és fejlődése rövid időn belül megáll. de a jellemző tünetek (elszíneződés, elhalás) a kezelést követő 3-10. napon válnak láthatóvá a gyomok növekedési körülményeitől függően. 

  A meleg, párás időjárás elősegíti a hatáskifejtést, míg a hideg és száraz körülmények késleltethetik a tünetek megjelenését.

 • Dózis

  Kukorica (takarmány, siló), étkezési burgonya 40-60 g/ha, paradicsom 30-60 g/ha

 • Kijuttatás Időzítése

  a kultúrnövény 3-8 leveles állapota

 • Formulációk

  Vízoldható granulátum (WG)

 • Hatóanyag csoport - HRAC/FRAC/IRAC besorolás

  HRAC B (szulfonil-karbamid)

 • Kiszerelés

  100 g-os doboz

 • Utóvetemény

  A Titus® 25 DF-el kezelt burgonya és paradicsom után ősszel csak őszi kalászos, a következő év tavaszán pedig bármilyen növény vethető. Vetőburgonya előállításban terméscsökkenést okozhat! A kultúrnövény kipusztulása esetén kukoricával, vagy burgonyával illetve paradicsommal vethető/ültethető újra.

 • Várakozási idő

  M.V.I.: 0 nap, É.V.I.: rendeltetésszerű felhasználás esetén nincs. AKG programokban használható.

 • Forgalmazási kategória

  I. (felsőfokú növényvédelmi képesítéshez kötött)

 • Keverhetőség

  Titus® 25 DF + Mustang SE, Titus® 25 DF + Tanos® 50 DF, Titus® 25 DF + Laser

 • További Információk

  A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A készítmény felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termék csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait valamint az engedélyokiratban szereplő előírásokat!