A Pioneer® megújuló őszi káposztarepce kínálatának képviselői

Something went wrong. Please try again later...
CortevaPioneerrecpe2022tavasz1440560

A Corteva Agriscience™ őszi káposztarepce portfóliójában generációváltás kezdődött el 2021-ben. Olyan hibrideket mutattunk be a hazai termelők részére, amelyek jelentősen javítják a termelési hatékonyságot. Ezek voltak a PT298* és a PT303, amelyek iránt már az első évben nagy volt az érdeklődés a termelők részéről. Ezekhez csatlakozik idén a PX141, mint legújabb MAXIMUS® hibridünk.

A PT298 az egyik legújabb Pioneer® magas hibrid, kimagasló termőképességgel és kiváló pergés-ellenállósággal járul hozzá a termelési hatékonyság fokozásához. Termésstabilitása kiemelkedő, ezt a rendkívül jó pergési ellenállása alapozza meg. A termésstabilitásban közrejátszik a rendkívüli adaptációs képessége a hibridnek, amit a fejlesztői kísérleteink után az üzemi sorainkban is igazolt. Emellett a tarlórépa sárgaság vírusnak is ellenáll, ezáltal nyújt sokkal nagyobb biztonságot a termelőnek. Tenyészidő szempontjából középérésű hibrid, olajtartalom alapján is a jobbak közé sorolható.

Ősszel és tavasszal egyaránt látványosan és gyorsan fejlődik, ezzel összhangban a virágzását is viszonylag korán indítja. Nagyon egyöntetű és erőtől sugárzó állománya van.

A PT303 közép-késői érésidejű, magas hibridben pedig minden benne van, ami támogatja a hatékony termelést: kimagasló termoképesség, kiváló olajtartalom és betegség elleni tolerancia.

Termésstabilitását nagyban növeli az a tény, hogy Sclerotinia ellen genetikailag megalapozott toleranciával rendelkezik a hibrid. A Sclerotinia, más néven a fehérpenészes rothadás az őszi káposztarepce egyik legártalmasabb betegsége. A fertőzés súlyossága évenként eltérő mértékű lehet, az időjárástól függően szélsőséges esetben a kár elérheti a 40%-ot is. Hazánkban a Sclerotinia veszélye mindenhol jelentkezik a nagyszámú gazdanövény (őszi káposztarepce mellett mustár, olajretek, napraforgó, szója, gyomnövény) és a szűk vetésváltási fordulók eredményeként. Különösen mély fekvésű és csapadékos területen célszerű toleráns hibrid, így a PT303 használata. Ráadásképpen még a tarlórépa sárgaság vírusnak is ellenáll.

Ráadásul a magas termésszint mellé kimagasló olajtartalom is párosul, ami szintén fontos szempont lehet a hibridválasztás során.

Őszi kezdeti fejlődése és tavaszi újraindulása a magas hibrideknek megfelelően egyaránt gyors.

A legújabb hibridünk, a közép-korai érésidejű PX141 pedig a féltörpe, MAXIMUS® hibridjeink sorát erősíti, magában foglalva minden előnyt, amit a féltörpe hibridek kínálnak a termelőknek. Ilyen a kedvező növénymagasság a teljes vegetációs időszak során, az őszi túlnövekedés minimális esélye, az egyenletes érés és a gyorsabb betakarítás. A nagy termőképesség mellett van még egy nagyon értékes tulajdonsága: kitűnő kórtani tulajdonságokkal is rendelkezik, ugyanis a Sclerotinia fertőzésével szemben kiválóan tolerál, és ellenáll a tarlórépa sárgaság vírusnak.

A termelés sikerének fokozása érdekében alkalmazza a legújabb generációs gyomirtó szereinket (Belkar™ és Runway™), emellett ősszel a télállóság növelésére, tavasszal az oldalhajtások számának maximalizálására javasoljuk a Metkon™ 60** regulátor hatású gombaölő szer használatát mindegyik hibrid esetében.

SÓLYOM JÁNOS
Vetőmag-termékmenedzser
Corteva Agriscience

* A PT298 repcehibrid azonos az Agile néven regisztrált hibriddel
** A Metkon™ 60 megegyezik a Conatra készítménnyel