A nitrogénpótlás hatékonyságának javítása I.

Something went wrong. Please try again later...
Instinct1440560

A nitrogénveszteségek csökkentésére a Corteva Agriscience az Optinyte™ technológiát, ezen belül az új generációs Instinct™ terméket hozza forgalomba 2022 tavaszától.

A nitrogénpótlás hatékonyságának javítása I.

A KSH adatai szerint 2021 II. és III. negyedéve között a műtrágyák átlagos ára 25%-kal emelkedett.

Manapság, amikor a műtrágyagyártás egyik alapanyagául szolgáló földgázzal együtt a műtrágyák árai is rendkívül intenzíven nőnek, alaposan nyomon kell követni a költségek alakulását is!

Jelentős költségtényező

2020 első félévéhez képest több, mint háromszor magasabb a mészammonsalétrom alapú műtrágyázás költsége és hasonló tendenciával lehet találkozni a többi nitrogéntrágya esetében is.

A legfontosabb kultúrák költségszerkezetéből a tápanyagpótlás részesedése egyre inkább meghaladja a 20%-ot, erősen növekvő befolyásoló tényező. Mivel más költségnemekben is emelkedés tapasztalható, ez szignifikáns emelkedést eredményez az összköltség tekintetében is.

A kultúrnövényeink különböző termésszintjeihez szükséges tápanyagmennyiség jól meghatározott, a tápanyagpótlás azonban önmagában nem határozza meg a végeredményt, vagyis a termés mennyiségét. A befolyásoló tényezők között környezeti hatások (hőmérséklet, csapadék), vagy technológiai elemek és azok következményei (pl. gyomosodás mértéke) egyaránt szerepelnek.

Hogyan lehet ebben a helyzetben biztosítani a korábbi termelési színvonalat, megfelelő mennyiségű tápanyagot még elfogadható költségszinten?

Ha valaki a felhasznált hektáronkénti tápanyagmennyiség csökkentésében gondolkodik, számolnia kell a tendenciájában alacsonyabb hozamszinttel is, amivel nem tudja teljesen kiaknázni a magas terményárak adta lehetőségeket. A lombtrágyákban felhasznált hatóanyagok árai is jelentősen emelkedtek, ez a tápanyagpótlási lehetőség nem alkalmas nagy hatóanyagmennyiségek növénybe juttatására.

Csökkenteni a veszteségeket

A növények a tápanyagok túlnyomó részét gyökérzetük segítségével veszik fel, számukra csak az a tápanyag létezik, amelyik elérhető gyökereik számára. A kijuttatott tápanyagból tehát csak az a mennyiség képes hasznosulni, amely ily módon elérhető. Amint a tápanyag kikerül ebből a zónából, teljesen elvész a növény számára.

A kijuttatott nitrogénadagok tartalmazzák azt a hatalmas, 40-70% veszteséget, amit ez a tápelem elszenved a természetes folyamatok eredményeként. Könnyen kiszámítható, hogy ez konkrét esetben hány forintot is jelent gazdasági szinten. A nitrogén esetében tehát különösen fontos a veszteségek csökkentése oly módon, hogy a kultúrnövény a kijuttatott adag lehető legnagyobb részét hasznosítani tudja. A többi makroelemet szerencsére kevésbé érinti ez a probléma.

A növény nitrogénigényét többé-kevésbé lekövetni és a veszteségeket csökkenteni szakaszos adagolással viszonylag jól lehet, ez a módszer viszont annál inkább kitett a környezeti viszonyoknak (pl. csapadék, talajállapot), minél több kijuttatási időpontot tartalmaz a tápanyagpótlási terv.

Másik lehetőség a nitrogénveszteségek csökkentését eredményező készítmény használata, mely viszonylag egyszerűen kivitelezhető. Talán legbiztosabb mindkét módszer együttes alkalmazása.

Új termék a megoldásra

A nitrogénveszteségek csökkentésére a Corteva Agriscience az Optinyte™ technológiát, ezen belül az új generációs Instinct™ terméket hozza forgalomba 2022 tavaszától.

Az Instinct™ hatékonyan képes lassítani az alkalmazott nitrogéntrágyák – szerves és műtrágyák – karbamid és ammónium tartalmának nitráttá alakulását a talajban. Az ammónium nitrogén stabilan kötődik a talaj részecskéihez, biztosítva a tápanyag gyökérzónában maradását, kevésbé kitett veszteségnek.

A nitrogénveszteségek a nitrát nitrogénhez köthetők, mivel ez a forma könnyen kimosódhat a gyökérzónából nagyobb csapadék, vagy öntözés hatására. Kötött talajokon könnyen megáll a víz, levegőtlen viszonyok alakulnak ki. Ezekben az esetekben a nitrát különböző gáz halmazállapotú nitrogénvegyületekre bomlik és eltávozik, elérhetetlenné válva a növény számára. A kibocsátott gázok egy része fokozott üvegházhatású, így károsítja a légkört.

Ahol a talaj 3 napig vízzel telítetten áll, ott ez idő alatt a kijuttatott nitrogén 10%-a veszendőbe mehet, minden további nap 10%-kal csökkenti a növények rendelkezésére álló nitrogént. A víznyomásos foltokon a növényzet sárgulása nem csak a gyökérzet levegőtlenségének eredménye!

Széleskörű vizsgálatok kimutatták, hogy az Optinyte™ technológia – így az Instinct™ - képes akár 28%-kal emelni a talaj nitrogéntartását, jelentősen segítve a kultúrnövény jobb táplálását, a gazdálkodás eredményességét.

 

Az Instinct™ alkalmazásával a növénytermesztésben lényegesen javítani lehet a nitrogénpótlás hatékonyságát, a tápanyagpótlásnak, mint befektetésnek megtérülését. Értéke a korszerű tápanyaggazdálkodás fontos elemévé teszi.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience™   

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!