Az egészséges fürt védelmére!

Something went wrong. Please try again later...
ZorvecZealvinBriadesktopcover

„A szőlőperonoszpóra 141 éve jelent meg Magyarországon és ma már az ellene való védekezés nélkül elképzelhetetlen a szőlő növényvédelme. … A szőlőperonoszpórára már minden 2-3 cm-nél nagyobb levél érzékeny és utána egész életében érzékeny marad. A fürt gyakorlatilag a megjelenésétől a fürtzáródásig érzékeny a peronoszpóra fertőzésre, itt azért nagy különbség van a fajták között.” *

A szőlőperonoszpóra világszerte nagy kihívás elé állítja a gazdákat, ugyanis a nagy szőlőtermelő országokban komoly rezisztencia problémákkal küzdenek.

Ebben a környezetben jelent meg az európai piacon a teljesen új kémiai csoportba tartozó Zorvec™ hatóanyag (oxatiapiprolin), mely nemzetközi tapasztalatok és kísérleti eredmények szerint komoly fertőzés esetén is kiemelkedő hatékonyságot mutatott.

A    hatóanyag rendkívüli tulajdonságainak köszönhetően, számos előnnyel rendelkezik a felhasználók számára.

A Zorvec™ egyedi hatásmechanizmus révén küzdi le a szőlőperonoszpórát, az oxiszterol-kötő fehérje működését gátolja. Speciálisan új hatóhelye révén, a más hatóanyagokra már esetleg rezisztens törzsek ellen is biztosan hat. A hatóhely különlegessége továbbá, hogy kizárólag a moszatgombák közé tartozó fajokban található meg, ezáltal a Zorvec™ - kielégítve a korszerű, környezettudatos növényvédelmi irányelveket -, csak a peronoszpóra-félék közé tartozó fajok ellen fejti ki hatását.

A kijuttatást követően gyorsan elmozdul a növény felszínéről a mélyebb szövetrétegek felé, bejut a viaszos kutikulába, a csapadék már nem befolyásolja hatékonyságát. Így egy eddig nem tapasztalt 20 perces esőállóságot mutat fel, amivel kiemelkedik a versenytársak közül, extrém csapadékviszonyok között is biztosítja a szőlő védelmét!

A szövetekbe bejutott hatóanyag transzlamináris mozgása révén a nem kezelt levélfelszínen is kifejti védő-hatását. A növényi nedváramlással csúcsirányba szállítódik, eljut a le nem permetezett, valamint az újonnan fejlődött növényi részekbe. Ez rendkívül fontos a gyors vegetatív növekedés időszakában!

Amellett, hogy preventív, kuratív és antisporuláns hatással a szőlőperonoszpóra életciklusának több pontján képes a Zorvec™ megszakítani a fertőzést, minden esetben a megelőző permetezést javasoljuk.

A Corteva Agriscience™ a rezisztencia megelőzése érdekében a Zorvec™ Zelavin® gombaölő szert csomagban hozza forgalomba, ahol a kombinációs partner folpet hatóanyagot tartalmaz, a Zorvec™ Zelavin® Bria tartalma 4 hektár szőlő kezelésére alkalmas.

Kijuttatását a szőlő virágzás- terméskötődés időszakában javasoljuk blokk szerűen, 2 egymást követő kezelésben. A Zorvec™ és a teljes dózisú folpet felhasználása kiemelkedően biztonságos és hosszú védelmet biztosít a szőlőperonoszpóra, valamint a szürkepenészes rothadás kórokozója ellen abban a fejlődési stádiumban, amikor mindkettő fertőzheti az ültetvényt.

A hosszú hatástartam minden esetben elsődleges fontosságú értékmérő a növényvédő szerek között. A Zorvec™ Zelavin® Bria gombaölő szer csomagot 10-14 napos fordulókban javasoljuk preventív időzítéssel használni!

Erős fertőzési helyzet esetén a rövidebb intervallumot kell tartani, átlagos körülmények között viszont a 14 nap igen kedvező a gazdaságos technológia kialakítása érdekében. Ez azt is jelenti, hogy a Zorvec™ Zelavin® Bria kiváló kombinációs partnere a nagy hatású, hosszú hatástartamú lisztharmat elleni készítményeknek, mint például a Talendo® Extra!

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

* Idézet Schmidt Ágnes (Heves Megyei Kormányhivatal, Növény- és Talajvé-delmi Osztály) előadásából, mely a Corteva Agriscience™ online Kertészeti Konferenciáján, 2021. február 17-én hangzott el.