Az egészséges gabona képes nagy hozamra

Something went wrong. Please try again later...
WirtuozTrioParticlePRcover

Legnagyobb területen termelt kalászos gabonánk az őszi búza, 2021-ben mintegy 952 ezer hektáron került elvetésre, melyet az őszi árpa 261 ezer, az őszi tritikálé 76 ezer és a rozs 28 ezer hektárral követ az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint. A kórokozók elleni hatékony védelem e kultúrákban kiemelkedően nagy hatással járul hozzá a jó minőségű magas hozam kialakulásához. Napjaink magas terményárai és az általuk elérhető kimagasló árbevétel minden gabonatermesztőt el kell gondolkodtasson a hozammaximalizálás érdekében követendő technológia lépéseiről. A rendelkezésre álló víz és tápanyagmennyiség felhasználásával kialakuló fotoszintetizáló felület nagysága és aktív működésének hossza szabja meg a szembe és szalmába beépített szárazanyag mennyiségét, ennek megóvása a növényvédelem feladata.

FONTOS AZ ÖSSZETÉTEL

A gabona minőségének egyik fontos mutatója a gombatoxin tartalom. Hazánkban leggyakrabban különböző fuzárium fajok toxinja jelenik meg a terményben, amit jól kivitelezett gombaölőszeres technológiával minimalizálni lehet.

A fejlődő szár és levélzet védelmének biztosítására minden esetben célszerű olyan hatóanyagkombinációkat alkalmazni, amelyek rendelkeznek az elsődleges célpontnak számító betegségek mellett fuzárium elleni aktivitással is. A vegetáció korai szakaszában kijuttatott ilyen kezelés ugyanis alkalmas a talajszintről levélemeletenként felfelé terjedő fuzáriumfertőzés blokkolására és a később sorra kerülő célzott kalászvédelem hatékonyságának megerősítésére.

Célszerű ilyenkor arra is figyelmet szentelni, hogy a vegetatív fejlődést pozitívan befolyásoló készítmény legyen a technológiában, ugyanis, ha a védelemmel együtt stimuláló hatást is kap a növény, az a pozitív terméskilátásokat erősíti. Ilyen tulajdonsággal például a strobilurin típusú gombaölőszerek rendelkeznek.

KOMPLEX MEGOLDÁS EGY AJÁNLATBAN

A Corteva Agriscience™ a kalászosok lombvédelmére a Talius® és Optimo® Care gombaölő szerek tankkeverékben történő kijuttatását javasolja a gazdálkodóknak, mivel ez a kombináció kiválóan teljesíti az elvárásokat a levélbetegségek elleni védekezésben, teljes kórokozóspektrummal bír hosszan tartó gombaölő hatás biztosítva. A Talius® hatékonyságot mutat a levélbetegségek mellett a fuzárium ellen is, gátolva annak terjedését, míg az Optimo® Care piraklostrobin hatóanyaga erős gombaölő szerként komoly élettani hatást gyakorol a kultúrnövényre, segítve az intenzív vegetatív növekedést.

A zászlóslevél és kalász védelme kiemelt jelentőségű, ezért az itt bevetett megoldás megfelelő eredményessége elsődleges fontosságú.

A kalászvédelemmel meg kell várni a kikalászolást!

Erre a védekezésre a sokszorosan bizonyított Wirtuoz® gombaölőszert javasoljuk használni, ugyanis rendkívül megbízható, magas hatékonyságot képes nyújtani a kalász és zászlóslevél védelmében. Összetétele egészen egyedivé teszi az alternatívákkal összehasonlítva:

  • hatóanyagai 3 különböző kémiai csoportba tartoznak
  • mindhárom hatóanyagnak van fuzárium elleni hatékonysága
  • gázosodó hatású, fuzárium ellen aktív hatóanyagot tartalmaz

A három különböző karakterű hatóanyag együttesen kiemelkedő hatáserősséget és biztonságot eredményez a készítmény használatakor. A gázosodó hatású komponens segítségével a kalász rejtett részeire is el tud jutni aktív hatóanyag, így nagy felületen valósulhat meg a gombaölő hatás. A Wirtuoz® ezáltal egy különleges komplex gombaölő szer, mely a különböző karakterű évjáratokban is egyenletesen magas szántóföldi teljesítményt nyújt.

 

A fentebb említett három készítmény Wirtuoz® Trio P kereskedelmi csomagban vásárolható meg kereskedelmi partnereinknél 20 hektáros méretben. A Wirtuoz® Trio P használatával szárba indulástól aratásig teljesen tünetmentes, egészséges gabonaállomány érhető el, amely képes biztosítani az adott területen elérhető maximális hozamot.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!