Erős fertőzési nyomás esetén is megbízható védelem Sclerotinia ellen

Something went wrong. Please try again later...
Corteva Optimo Care 1440560.

A napraforgó rendkívül szépen fejlődik a meleg időjárás hatására, amit a regionálisan jelentkező csapadék hatékonyan segít. Itt az ideje a növény egészségének megőrzésével foglalkozni, ugyanis a meleg és a nedvesség nem csak a napraforgónak, hanem a kórokozóknak is kedvező összeállítás. A gyomirtás rakja le az alapokat a vetés-kelés utáni időszakban, a kórokozók elleni hatékony védelem a gyomok csökkentő hatásától már megóvott hozamszintet tudja megőrizni egészen a betakarításig.

TUDNI KELL, MI TÖRTÉNIK AZ ÁLLOMÁNYBAN

A magas tőszámú állományok mikroklímája általában kedvezőbb a növénybetegségek számára minden kultúrában. Nem csak a magasabb növénysűrűség által előidézett párás környezet és alacsony intenzitású légmozgás, hanem az ilyenkor kialakuló kevésbé robusztus, vékonyabb szárú, lazább szöveti szerkezetű növények betegségek iránti emelkedett fogékonysága is figyelmet igényel. Potenciálisan mindig azok a legveszélyesebb betegségek, amelyek a tenyészidőszak korai szakaszában járványszerű méretekben képesek fellépni. Természetesen ez alól is vannak kivételek, ugyanis pl. a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) szinte bármikor végzetes károkat képes okozni a napraforgóban és még számos kultúrában. A fehérpenészes rothadást mindenképpen számításba kell venni a napraforgó fungicid technológiájának kialakításakor tudva, hogy a talajokban szinte bárhol lehetnek szaporítóképletei, amik elindítják a fertőzést. A Sclerotinia rendkívül sok tápnövényen képes szaporodni, melyek akár kultúrnövényként, akár gyomnövényként segítenek a kórokozónak a több éven át életképes szkleróciumok létrehozásában, melyek a talajban várják a számukra kedvező körülmények eljöttét.  A talajból támadó fertőzés a gyökérnyak tájékán válik láthatóvá a jellegzetes fehér penészgyeppel és a gazdanövény hirtelen hervadásával.

Mivel az elsődleges fertőzési gócok a talajszinten találhatók, a továbbterjedést csak az oda lejuttatott fungicid hatóanyagok akadályozhatják meg. Ez a törekvés kell indokolja a hatékony gombaölő szer viszonylag korai kijuttatását, ami a napraforgó 6-10 levélpáros fejlettségét jelenti.

A FERTŐZÖTT NAPRAFORGÓ KEVESEBBET TEREM

A gombabetegségek terméscsökkentő hatását sokan sokszor vizsgálták, általánosságban megállapítható, hogy csapadékos években, amikor a napraforgónak, de a kórokozóknak is kedvezők a környezeti tényezők, sokkal nagyobb a várható hozam mellett a károkozás mértéke is. Ilyen években a gombafertőzések elvihetnek akár tonnányi mennyiséget is hektáronként. Olyan években, amikor a tenyészidőszak csapadékellátottsága rossz, az általában nedvességet, párát kedvelő kórokozók sem tudnak jól terjedni, de terméscsökkentő hatásuk (250-500 kg/ha) ekkor is túllép a gazdaságilag elfogadható szinten. Az ilyen irányú vizsgálatok elsöprő többsége arra a következtetésre jut, hogy a napraforgótermesztésben igenis indokolt hatékony gombaölő szerek használata, évjárattól függetlenül!

 

TERMÉSNÖVELŐ BEAVATKOZÁS

A hozammaximalizálásra optimalizált magasabb tőszám a növényvédelmi technológia oldaláról is fokozottabb követelményeket támaszt, amibe az  Optimo® Care* kiválóan illeszkedik.

A jelenleg forgalomban lévő gombaölő szerekben használt hatóanyagok egy része nem csak mint fungicid fejti ki hatását, hanem a növény élettani folyamataira is pozitív hatást gyakorol, önmagában is termésnövelő hatással. Ilyen gombaölő szer az Optimo® Care* is, nagy mennyiséget tartalmaz a piraklostrobinból, ami az erőteljes gombaölő hatás alapja. Az Optimo® Care ezen túl megemeli a napraforgó tápanyagfelvételének intenzitását, fokozza a szárazanyag beépülést, késlelteti a növényi szövetek öregedését, ezáltal hozzásegíti, hogy fertőzésmentes körülmények között is emelkedjen a kaszattermés. Hatására napokkal hosszabbá válik az aktív fotoszintézis időtartama, mely hozamnövekedést eredményez.

Az Optimo® Care használata 2 alkalommal javasolt egy tenyészidőszakon belül. Először akkor, amikor még le tudjuk juttatni a hatóanyagot a növényzet talaj közeli régiójába a fehérpenészes fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Ekkor alacsonyabb dózis használata javasolt, ami nagyon kedvező költségszintet eredményez. Ezt követően csillagbimbós állapotban, illetve a virágzás első felében célszerű kijuttatni emelt dózissal, lehetőleg nagy lémennyiséggel a jobb hatékonyság érdekében.

Az Optimo® Care egy kiváló, hosszú hatástartamú gombaölő szer napraforgóban, mely nagyon kedvező élettani hatással is rendelkezik, alacsony költségszintjének köszönhetően hasznosan járul hozzá a jövedelem növeléséhez.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

*Az Optimo® Care megegyezik a Retengo készítménnyel.