Hogyan csökkentsük a nitrogénveszteséget?

Something went wrong. Please try again later...
InstincteDMcover1440v3

A nitrogénveszteség hatékony csökkentésével biztosíthatjuk a nitrogénműtrágyákba fektetett pénzünk megtérülését.

Manapság, amikor a műtrágyagyártás egyik alapanyagául szolgáló földgázzal együtt a műtrágyák árai is rendkívül intenzíven nőnek, alaposan nyomon kell követni a költségek alakulását! A legfontosabb kultúrák költségszerkezetéből a tápanyagpótlás részesedése erősen növekszik, fontos befolyásoló faktor. Együtt a más költségnemekben is tapasztalható emelkedéssel mindez általános hatást gyakorol a növénytermesztés mindennapjaira, szignifikáns emelkedést eredményez az összköltség tekintetében is.

JELENTŐS KÖLTSÉGTÉNYEZŐ

2020 első félévéhez képest több, mint háromszor magasabb a nitrogénpótlás költsége és hasonló tendenciával lehet találkozni a többi tápanyag esetében is.

Hogyan lehet ebben a helyzetben biztosítani a korábbi termelési színvonalat, megfelelő mennyiségű tápanyagot még elfogadható költségszinten?

Ha valaki a felhasznált hektáronkénti tápanyagmennyiség csökkentésében gondolkodik, számolnia kell a tendenciájában alacsonyabb hozamszinttel is, amivel nem tudja teljesen kiaknázni a magas terményárak adta lehetőségeket. A lombtrágyákban felhasznált hatóanyagok árai is jelentősen emelkedtek, ez a tápanyagpótlási lehetőség nem alkalmas nagy hatóanyagmennyiségek növénybe juttatására.

A főbb kultúrnövények tápanyagigénye pontosan meghatározott a különböző hozamszintek függvényében, ajánlatos ezeket a mennyiségeket komolyan venni biztosítandó a megcélzott termésszint tápanyaghátterét.

A JÓ NÖVÉNYTÁPLÁLÁS KULCS A MAGAS TERMÉSHEZ

A kultúrnövények alapvetően az ammónium és nitrát nitrogént veszik fel tápanyagként. Az ammónium forma direktben hasznosul a biokémiai folyamatokban, a nitrátnak ehhez még több lépésen kell áthaladnia. Néhány kultúrnövény, mint például a kukorica és a káposztarepce kifejezetten hálás, ha fejlődésének korai időszakában jelentős ammónium nitrogénnel találkozik. A kukorica például ekkor sokkal elágazóbb, nagyobb gyökérzetet fejleszt, mely segíti a kis növényt a talajban lévő tápanyagok hatékony felvételében. Igen fontos ez a hatás, ugyanis a generatív szervek differenciálódása 7-10 leveles korban történik, ami ekkor kialakul, azzal fog a növény tenyészidőszak végéig fejlődni. Egy erőteljesebb gyökérzet könnyebbé teszi a stressz időszak túlélését is a növény számára, tehát rendkívül fontos.

A NITROGÉNVESZTESÉGEK HÁTTERE

A kijuttatott karbamid és ammónium nitrogén kezelés nélkül a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma függvényében néhány hét alatt teljesen átalakulhat nitráttá a nitrifkáció folyamatában. A nitrifikáció sebessége szorosan összefügg a folyamatot végző mikroszervezetek környezeti igényével, a nedves talaj hőmérsékletének emelkedése jelentősen gyorsítja a folyamatot.

A NITRIFIKÁCIÓ SEBESSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK

• Ammónium-ion mennyisége
• Nitrifikáló baktériumok populációjának nagysága
• Talajnedvesség
• Talaj pH-ja
• Talaj levegőzöttsége
• Hőmérséklet

A nitrát forma túlsúlya rendkívül kitetté teszi a talaj nitrogéntartalmát a veszteségekre. A nitrát-ion nem kötődik a talajrészecskékhez, jól oldódik vízben, könnyen kimosódik csapadék, vagy öntözés hatására, a kijuttatott mennyiség 40-70%-a veszendőbe mehet.

A veszteségek csökkentése, a hatóanyag hasznosulásának javítása nem csak gazdaságossági kérdés, a természetes vizekbe jutó nitrátszennyezés, vagy a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségének csökkentése mindannyiunk közös érdeke.

A jobb nitrogénhasznosulást pontosabb időzítéssel, jobb kijuttatástechnikával, vagy újabb technológiai elemek beépítésével egyaránt segíteni lehet. Legjobb eredmény a felsoroltak mindegyikének egyidejű használatától várható.

TÖBB NITROGÉN A KULTÚRNÖVÉNYNEK, KISEBB TERHELÉS A KÖRNYEZETNEK

Az Instinct™ hatására a nitrifikáció lelassul, a kijuttatott ammónium-nitrogén hosszabb ideig a gyökérzónában marad segítve a kultúrnövény korai fejlődését és a későbbi fokozott nitrogénigény kielégítését.

A szerves trágyák mellett minden ammónium és karbamid tartalmú műtrágyával együtt alkalmazva hatékonyan működik. Hatására csökken a veszteségnek kitett nitrogénformák mennyisége a tavasz folyamán, ami jelentősen kisebb nitrogénvesztéshez vezet. Hatékonyan hozzájárul ahhoz, hogy a talaj gyökérzónába tartozó rétegeiben magasabb legyen a nitrogén tartalom, a kultúrnövények fejlődésük fokozottan nitrogénigényes szakaszában is hozzáférjenek a nélkülözhetetlen tápanyaghoz.

A Corteva Agriscience™ idén tavasszal hozza forgalomba az Optinyte™ technológia legújabb generációs termékét, mely Instinct™ néven kerül a gazdálkodókhoz. A korábbi Optinyte termékhez az N-Lock™-hoz hasonlítva sok szempontból megnyilvánul a fejlődés.

• Lényegesen javult az Instinct™ kezelhetősége, ami részben a csökkentett viszkozitásnak köszönhető.

• Egészen alacsony hőmérsékleten (5 °C) is nagyon könnyen elegyedik folyékony nitrogén oldattal, vagy vízzel.

• Számos növényvédő szerrel keverhető, csökkentve a műveleti költségeket.

• Szántóföldi permetező géppel könnyedén kijuttatható, nem károsítja annak alkatrészeit.

• A készítmény képes a szerves, karbamid vagy ammónium formában kijuttatott nitrogén nitráttá alakulását lassítani a talajban akár 6-8 héten keresztül.

A jobb növénytáplálás általános megközelítésben a magasabb termésszintek alapja, a végeredményt azonban még számos tényező befolyásolja. A tápanyaellátás javítása akkor tud a nagyobb terméshez hozzájárulni, amikor egyéb tényezők nem írják felül a jó tápanyagellátottságot, pl. gyomosodás, vízhiány.

Az Instinct™ hasznos eszköze a nitrogén megóvásának, képes hozzájárulni a tápanyagpótlásra fordított komoly befektetés megtérüléséhez.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!