Kiugró termőképességű új Pioneer® hibridek a kukorica érésidő skála két oldalán

Something went wrong. Please try again later...
P0217cover

A magyarországi gazdálkodók viszonylag széles hibridkört használnak a kukorica esetében hasznosítási irány és tenyészidő szerint. A nemesítői és a termelői oldalról együttesen van jelen az igény, hogy a piac minden szegmensében legyen genetikai előrehaladás, a portfólió folyamatos megújulása. Corteva Agriscience™ törekszik arra, hogy a gazdálkodók részére minél hatékonyabb eszközöket tudjon nyújtani, amelyek használatával még sikeresebbé tehető a növénytermesztés.

A fentiekre nagyon jó példák a P8834 és a P0217 hibridjeink, amelyek ugyan tenyészidő szerint a termékportfólió két ellentétes oldalán helyezkednek el, ám a saját csoportjukban felhívják magukra a figyelmet.

A P8834 egy korai tenyészidejű Optimum® AQUAmax® minősítésű hibrid. FAO száma 290, ennek tényére egy átlagos hazai gazdálkodó fel sem kapja a fejét, hiszen nem ez a legnagyobb érdeklődést kiváltó érésidő a magyar piacon. Viszont ez a hibrid rácáfol a kétkedőkre megjelenésével és terméseredményeivel!

A habitusa tenyészidejének megfelelő, látványra erőteljes, a csöveit viszonylag magasan hozza. Terméseredménye az igazán figyelemkeltő, ugyanis fejlesztői sorainkban legalább 5%-kal nagyobb termést adott, mint a korábban ebben az éréscsoportban alkalmazott hibridjeink. Ezt a tényt az üzemi kísérleteinkben is alátámasztotta 2019-2020-ban, sőt, egy korábbi neves és közkedvelt FAO 340-es kukoricánkat is maga mögé utasított, ahogyan ezt a lenti ábra mutatja. Tette mindezt egy nagyon jó betakarításkori nedvességtartalommal.

 

Javaslom őszi kalászos előveteményként, hiszen a FAO száma alapján ez a hibrid csapadékos évjáratban is biztosan betakarítható október előtt, illetve másodvetésként is az adott területről korán lekerülő főnövény után.

Jelentős lépést kell tennem az érésidőben, hogy a P0217 hibridhez érjek, ugyanis FAO száma 490. Az elmúlt években több nagy hírnevű Pioneer® kukorica szerepelt ebben a szegmensben a hazai köztermesztésben (P9911, P0216), ezek méltó utódja az Optimum® AQUAmax® minősítésű P0217.

Megjelenésében kissé visszafogott, alacsonyabb növény, és kevesebb zöldtömege van, mint ahogyan azt várnánk ebben a tenyészidőben.

A 2019-es évben a saját hibridjeinket felsorakoztató üzemi kísérleteinkben a legmagasabb termést adta, közepes betakarításkori víztartalommal. Két évre, ezáltal még több adatra és körülményre kiterjesztve az értékelést, szintén hasonló eredményt kapunk, ezt szemlélteti az alábbi diagram.

 

Kinek javaslom a P0217-et? Minden hazai termelőnek, akik a lehető legmagasabb termést szeretné elérni szántóin. Ha pedig magasabb nedvességtartalom melletti betakarítást, illetve értékesítést tervez az ősz elején, a P0217 ideális választás!

SÓLYOM JÁNOS | Vetőmag Termékmenedzser
Corteva Agriscience