Mi kell tavasszal a gabonának a tápanyagon túl?

Something went wrong. Please try again later...
GabonakorokCover

Kalászos gabonáinkat számos veszélyes kórokozó támadja, melyek az évjárati körülmények különböző hatásait kihasználva, évenként eltérő fertőzési nyomással jelentkezhetnek. A gabonák lombozatának hatékony védelme teremti meg az alapot a magas hozam elérésére. A levelek épségének és egészségének megőrzése elsődleges fontosságú kell legyen minden gabonatermesztő részére. Rendszeresen figyelni kell az állomány állapotát, hogy az esetlegesen megjelenő kórokozókat időben észlelhessük. Csapadékos tavasz esetén a fertőzés esélye sokkal nagyobb, ezért ilyenkor még nagyobb figyelmet kell szentelni az állomány állapotának megfigyelésére.

Mindig a megelőző kezelés a leghatékonyabb!

Az árpa védelmét nem szabad halogatni! Őszi árpa növényvédelmi munkálatainak esetében cél-szerű megvárni a tavaszi újrahajtást, hogy a frissen fejlődő, még tünetmentes növényi részek védelmére tudjunk koncentrálni. Az őszi búza védelmében is rendkívül hangsúlyos a lombozat épségének megőrzése. A hatékony védekezés időzítése itt is rendkívül fontos.

Lehetőség szerint igyekezzünk különböző hatásmechanizmusú hatóanyagokból összeállított technológiát alkalmazni! Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kijuttatott gombaölő szer hatástartama minden esetben véges. A védelem a kijuttatás időpontjával kezdődik, innen számoljuk a ha-tástartam idejét. Ez jó időzítéssel lehetővé teszi számunkra, hogy egészen a kalászvédelem időpontjáig védjük az állományunkat, amikor is egy újabb kezeléssel a védett időszak a kultúrnövény éréséig fenntartható. A kalász egészségének megőrzése kiemelt fontosságú minden búzatermelő számára. A minőséget alapvetően képes negatívan befolyásolni a fuzáriumfertőzés. Minden esetben hatóanyag-kombinációt célszerű alkalmazni a kalász és zászlós levél védelmére. Ilyenkor célszerű azt szem előtt tartani, hogy az alkalmazott hatóanyagok minél nagyobb aránya hatékony legyen a fuzárium ellen. Erre azért van kiemelten szükség, mert a kalászfuzáriózist nem egyet-len gombafaj okozza, hanem számos fuzáriumfaj hatása alakítja ki a végső tünetegyüttest. Emellett a különböző fuzáriumfajok eltérő érzékenységet mutatnak a használt gombaölő hatóanyagokkal szemben. A készítményeket közvetlenül a kalászok felületére kell juttatnunk, a lehető legjobb fedettséget elérve!

A lombozat védelmére a Corteva Agriscience egy két termékből álló technológiát ajánl gabonatermesztők részére. Ez az Optimo Care® és Talius® gombaölő szerek tankkeve-rékben való kijuttatását jelenti. Az Optimo® Care piraklostrobin hatóanyaga a strobilurinok csoportjába tartozik, amely kiváló gombaölő hatást nyújt a lombot károsító kórokozók széles köre ellen. Ezen túl a strobilurinokra jellemző élettani hatásnak köszönhetően intenzívebb lesz a tápanyagfelvétel, a szárazanyag-beépítés, illetve jelentősen növekszik a fotoszintetikus aktivitás, garantálva a jövőbeli maximális terméshozamot. 

A Talius® speciális hatóanyaga, a proqi-nazid gázosodó tulajdonsággal rendelkezik, hosszú ideig képes megvédeni gabonáinkat a lisztharmattól.

A két gombaölő szer együttes kijuttatása egy teljes hatásspektrumú kezelést eredményez, mely hosszú tartamhatásával képes megvédeni a gabonát a kalászvédelem időszakáig.

 

A kalász védelmére a Wirtuoz® nevű gombaölő szerünket javasoljuk minden búzatermelőnek!

A Wirtuoz® három hatóanyag együttesét tartalmazza, amely egy rendkívül rugalmasan és komplexen ható készítményt eredményez. A három hatóanyag egészen különleges gyári keveréket alkot, ugyanis teljesen különböző kémiai csoportból származnak, ezáltal különböző karakterű komponenseket adnak a hatékonysághoz. A tebukonazol felszívódó tulajdonságú, a prokloráz helyileg szívódik fel a növénybe, a proquinazid pedig gázosodó tulajdonsággal rendelkezik.

Mindhárom hatóanyag aktivitást mutat a fuzáriumfertőzés ellen, és ez a lényeg! A Wirtuoz®-felhasználók évek óta tapasztalhatják a gombaölő szer rendkívül stabil szántóföldi hatékonyságát. Ugyanolyan magas szintű hatást érhetünk el a Wirtuoz® használatával esős évjáratban, mint átlagos időjárási körülmények között.

 

A lombozat és kalász védelmének fent említett két ajánlata kereskedelmi csomag formájában is megvásárolható, Wirtuoz® Trio P néven!

A   Wirtuoz® Trio P egy teljes technológiát tartalmazó keres-kedelmi csomag, mely 20 ha kezelésére alkalmas gombaölő szert tartalmaz. A Wirtuoz® Trio P teljes körű védelmet képes biztosítani gabonáinknak a szárba indulástól a betakarításig! Használatával elkerülhető a kórokozók által okozott, mennyiségi és minőségi termésveszteség.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser, 
Corteva Agriscience™


A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

*Az Optimo® Care azonos a NÉBIH 04.2/1119-1/2017 számon engedélyezett Retengo® gombaölő permetezőszerrel. Az Optimo® Care a BASF bejegyzett márkaneve.