Miért ez a kedvenc napraforgó hibridem?

Something went wrong. Please try again later...
P64LP180coveragronomy1440

Az elmúlt években számos Pioneer® napraforgó hibriddel dolgoztam, több kedvencet meg tudnék említeni egy-egy szempont alapján. Nyilvánvaló, hogy a nemesítés előrehaladásával olyan hibridek kerülnek a piacra, amelyek egyre több gazdálkodói kívánalomnak megfelelnek. Ezért teljesen érthető, ha az egyik legújabb napraforgónkat nevezem meg kedvencként, a Clearfield®* Plus gyomirtási technológiában alkalmazható linolsavas P64LP180 hibridet.

Az elmúlt három év során a fejlesztői hibridsorokat járva észrevehetővé váltak olyan tulajdonságai, amelyek miatt felkiáltó jelet tettem a feljegyzéseimbe a P64LP180 parcellája előtt állva.

- Látványosan megmutatkozott közepes-korai érésideje már a virágzáskor, ugyanis legkorábban a P64LP180 borult sárga színbe az üzemi kísérleti sorainkban. Emellett viszonylag hosszú a generatív fázisa.

A P64LP180 virágzott legkorábban az üzemi kísérleti sorainkban

- Már generatív fázis elején látszik, hogy nagyon kedvező növénymagasság jellemzi, alacsonyabb a többi hibridünkhöz képest. Ami a szemnek még tetszőbbé teszi, hogy nagyon egyöntetű állomány képét mutatja, szép és egyforma növényekkel.

A P64LP180 a kép jobb oldalán látható

- A kedvező növénymagasság mellett erős szárral rendelkezik, mindezeknek köszönhetően megdőlésre nem hajlamos.

- Tányérállása félig bókoló, tányérmérete nagy. Ez utóbbi természetesen nagyban változik a tőszám hatására, viszont az kijelenthető, hogy a P64LP180 magasabb tőszámon jobban teljesít. Másképp mondva: kompakt növényként jól tűri a magasabb tőszámból eredő körülményeket, sőt, terméstöbblettel képes meghálálni.

A P64LP180 hibridet egységes növényállomány jellemzi

- Az előző megállapításommal összefügg, hogy kórtani szempontokat figyelembe véve kiváló választás, ugyanis mind Phomopsis, mind pedig a Sclerotinia szártő- és tányérfertőzésével szemben nagyon jó ellenállósággal rendelkezik, Bract necrosis ellen kiemelkedően tolerál! Protector® Szádor és Protector® Peronoszpóra minősítésű.

- Hiába a számos pozitív agronómiai jellemző, ha nem párosul melléjük megfelelő termőképesség. A P64LP180 ezen a téren is megnyugtatóan teljesít.

 

 

Összefoglalva a fentieket, a P64LP180 hibridünket nagyon jó betegségellenállósága és agronómiai tulajdonságai teszik alkalmassá arra, hogy az ország bármely részén termeljék.

Ajánlom kipróbálásra mindenkinek!

A Corteva napraforgó ajánlata nemcsak a kiváló Pioneer® hibridből áll, hanem magas szintű vetőmag csávázásból és növényvédelmi megoldásokból is. 2022-ben a LumiGEN™ csávázási technológia segíti a csírázó napraforgó kezdeti fejlődésének biztonságát és a növényállomány egységének mihamarabbi elérését.

Sólyom János
Vetőmag Termékmenedzser
Corteva Agriscience™