Nitrogén a szükséges helyen és időben

Something went wrong. Please try again later...
N-lockcover0011440

A kukorica vetése előtt kerül a talajba a növény fejlődéséhez szükséges tápanyagpótlás nagyobbik része.

Most, hogy az időjárás csapadékosabbra fordult és lehet, hogy marad is egy ideig, a nedves talajban jól oldódnak, feltáródnak a műtrágyák, a hatóanyagok a növények rendelkezésére állnak. Ezzel együtt jár azonban, hogy nagy csapadékmennyiség esetén akár ki is mosódhatnak!

A nitrogén hatóanyag különböző formáit (szerves nitrogén, ammónium, nitrit, karbamid) a talajbaktériumok tömegei a kijuttatás után röviddel alapanyagként használják élettevékenységük fenntartásához, miközben több lépésben ásványi nitrát formává alakítják. Ez a nitrifikáció folyamata, melynek intenzitása nedves körülmények között a hőmérséklettel emelkedik.

Ez a folyamat áll a nitrogénpótlás viszonylag rövid tartamhatása mögött is. A kukorica nitrogén igényének emelkedése jelentős időközzel követi a kijuttatást. Márpedig a nitrát forma nagyon könnyen kikerül a kukorica gyökérzónájából (ami egy ideig nem túl nagy), ezáltal elérhetetlenné válik.

A tavaszi, kora nyári csapadékos időszakok, - ami most is körülöttünk van – hatására a talajrészecskékhez nem kötődő szabadon mozgó nitrát forma könnyen kimosódik a gyökérzónából belejutva a talajvízbe, vagy felszíni vizekbe, szennyező forrásként. Ha vízzel telítődik a talaj – akár foltokban is – a denitrifikáció során üvegház hatást okozó gáz halmazállapotban távozik rendeltetési helyéről. A sárga foltok a nyár során a nitrogénhiányt is jelzik!

A gazdálkodók a nitrogén adagolás megosztásával, valamint a nitrifikáció lassításával tudják a nitrogén hiányt enyhíteni, korrigálni. A kukorica vetése előtt talajba dolgozott N-Lock hatékonyan fékezi a nitrifikációt, minek eredményeként a kijuttatott, a talajrészecskékhez jól kötődő szerves, karbamid, vagy ammónium formájú nitrogén nem mosódik ki, nem illan el, nem szennyezi a környezetet, hanem a kukorica rendelkezésére áll akár 10-12 héttel hosszabb ideig, mint a nem stabilizált hatóanyag. Ez annak fényében nagyon fontos, hogy a kukorica nitrogénigényének mintegy fele 8-10 leveles állapot és címerhányás között jelentkezik. Ez az időszak néhány hét mindössze, tehát ha nincs ott a megfelelő mennyiség, a növény azt hozamcsökkenéssel reagálja le.  N-Lock használatával a nagy nitrogén igényű időszakban is biztosítható a megfelelő ellátás. A nitrifikáció gátlás az idő múlásával gyengül, hozzásegíti a kukoricát további nitrát feltáródáshoz. 

 

Az agronómiai lehetőségek komplex használata biztosíthatja a kukorica számára az igényi szerinti harmonikus tápanyagellátást és a hozam maximalizálását.

Kattintson IDE és tudjon meg többet az N-Lockról!

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser, 
Corteva Agriscience™