Pioneer® oltóanyagokkal javul a takarmány hasznosulása!

Something went wrong. Please try again later...
Oltoanyagcover1440

Silókukorica nemesítők és takarmányozási szakértők folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogy hogyan lehet növelni a takarmánynövény termését és takarmányértékét. A mikrobiológiában elért tudományos előrehaladás segítségével az oltóanyagok használatával...

1) csökkenthető a szilázs pH-ja, és megőrizhetők a szénhidrátok,
2) csökkenthető a felmelegedés a nagy felületű silóterekben,
3) csökkenthető a szárazanyag-veszteség, amit drága gabonával kellene pótolni,
4) növelhető a szilázs egyöntetűsége és zamatossága, és nem utolsósorban
5) Lactobacillus buchneri törzset tartalmazó Pioneer® oltóanyagok bevezetésével lehetővé vált a rostot bontó észteráz enzim termelése a szilázson belül (11CFT, 11AFT és 11GFT).

Az oltóanyagok használatának egyik célja a szükséges stabil pH elérése. Alapvetően a legtöbb szilázs eléri ezt, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi idő alatt és mennyi cukor árán. A Pioneer 1978 óta foglalkozik a baktérium törzsekkel, azóta sikerült kifejleszteni egy növényspecifikus termékkört, amire azért volt szükség, mert ugyanaz a baktérium korántsem működik ugyanúgy különböző növényeken.

A L. buchneri törzsek alacsony pH esetén képesek szaporodni, a silózást követően igényelnek 1-2 hónapot olyan metabolitok előállításához (ecetsav, 1,2-propilénglikol), amelyek gátolják az élesztőgombák szaporodását. Ezért nem volt javasolt megnyitni a kezelt takarmányteret a silózást követő 1-2 hónapon belül.

Pioneer a közelmúltban elérhetővé tette a “Rapid React” termékeket, amelyek egy olyan L. buchneri törzset tartalmaznak, amellyel már 7 nap fermentáció után kellő aerob stabilitás érhető el.

A Pioneer® Fiber Technology (FT) termékei homofermentatív tejsavtermelő baktériumot és olyan egyed L. buchneri törzset tartalmaz, amely olyan enzimeket termel, amelyek lekapcsolják a sejtfal poliszacharidjairól a lignint, növelve a rost emészthetőségét, több metabolizálható energia és mikrobiális fehérje válik elérhetővé. Mindezek miatt javul a takarmány hasznosulása.

Bővebb információért kattintson IDE és tekintse meg Pioneer® oltóanyag katalógusunkat!

Sólyom János
Vetőmag termékmenedzser, 
Corteva Agriscience™