Ritmusváltás a kalászvédelemben

Something went wrong. Please try again later...
Verbendesktop1440

Köszönjük Wirtuoz®! Köszöntünk Verben™!

A Corteva Agriscience™ bemutatja új, széles spektrumú, felszívódó gombaölő szerét, mely kiváló hatékonysággal bír a levélbetegségek ellen, ugyanakkor kettős hatással rendelkezik a kalászfuzáriózissal szemben.

A kalászvédelem elsősorban a virágokat, fejlődő szemeket fertőzni képes fuzárium elleni védelemre koncentrál. A búza kalászfuzáriózisa országos szinten tíz évenként átlagosan 2-3 alkalommal lép fel olyan mértékben, hogy nagy gazdasági kárt eredményezzen.  Szinte minden évben vannak olyan országrészek, ahol erősebb fertőzöttség alakul ki a kórokozók környezeti igényeinek teljesülésével. A betegség tünetei kisebb térségeken belül is nagy különbségeket mutathatnak a mikroklimatikus tényezők fontossága miatt.

Több fuzárium faj, több gazdanövény

A betegség kialakulását főként a búza virágzásakor uralkodó időjárási viszonyok határozzák meg.

Magyarországon a kalászfuzáriózist többnyire a Fusarium graminearum, illetve a Fusarium culmorum okozza. Ezek mellett megtalálhatók pl. a Fusarium avenaceum, Fusarium poae, Fusarium oxysporum, Fusarium verticilloides fajok is. A különböző kórokozók környezeti igénye eltérő, így az évjárathatás eredményeként változhat az adott területen dominánsan megjelenő faj is. Ez a tulajdonság meg tudja nehezíteni a hatékony védelem megvalósítását. Míg például a Fusarium graminearum fertőzési optimuma 20-25 °C, addig a Fusarium culmorum alacsonyabb hőmérsékletet, 15-20 °C-ot kedvel.

A fuzárium fajok alapvetően korhadéklakók, kiválóan megélnek elhalt növényi részeken. Ez a háttere annak, hogy pl. kukorica szármaradványokon is képes nagy mennyiségben felszaporodni a Fusarium graminearum, ahonnan következő évben meg tudja támadni a gabonát.

A környezeti feltételek meghatározók

A fertőzés kialakulásához csapadékos viszonyokra van szükség a gabona virágzása idején, kedvező a hosszan tartó nedvességborítás. A fertőzött kalászok illetve kalászkák kifakulnak, sárgás színűek lesznek, később pedig nedves, csapadékos időjárási körülmények esetén rózsaszínű micélium jelenik meg rajtuk. Direkt kárként a csökkenő ezerszemtömeg miatt terméskiesés keletkezik, a betegséget okozó Fusarium–fajok által termelt toxinok pedig komoly állat- és humán-egészségügyi problémáknak is forrásai.

A kórfolyamat kétféleképpen indulhat: konídiumokról, melyeket az eső vagy a szél a kalászra juttat, illetve aszkospórás úton, amikor az ivarosan képződött spóraalak kerül a kalászokra. A hatékony fungicides permetezés a különböző fuzárium fajok mindkét spóratípusának fertőzését képes gátolni.

A terméscsökkenésnél lényegesen nagyobb problémát okoznak a fuzárium fajok által termelt mikotoxinok, melyek az emberi és állati szervezetbe kerülve károsak, többek között rákkeltő és hormonrendszert zavaró hatásúak. Legfontosabb közülük a dezoxinivalenol (DON) és a zearalenon.

A termés mikotoxin-tartalma legtöbb esetben nem korrelál a szemmel látható tünetekkel. A toxinképződés a betakarítás után is folytatódhat a raktározott szemtermésben. Nagyon fontos, hogy csak megfelelő hatóanyaggal, kijuttatási technológiával, jó időzítéssel tudjuk megvédeni a növényállományt, hiszen a fertőzött, toxinnal szennyezett gabonából a káros anyagokat eltávolítani már nem lehet.

Fokozott odafigyelés- eredményes védekezés

A virágzás kezdetére időzített fungicides permetezés hazánkban az őszi búza növényvédelmi technológiájának állandó, nem mellőzhető eleme. A virágzás kezdetekor olyan szert érdemes használni, amely véd a kalászfuzáriózis mellett a virágzás időszakában támadó egyéb fertőző betegségek ellen is, mint például a vörös rozsda, vagy a szeptóriás levélfoltosság. A kalászfuzáriózis elleni védekezés eredményességét a szerválasztás mellett egyéb faktorok is befolyásolják. A kezelést lehetőség szerint a virágzás kezdetén végezzük el, hiszen kísérletek igazolják, hogy a búza ekkora a legérzékenyebb a fertőzésre. Az aktív hatóanyagoknak a fertőzést megelőzően kell a növényre jutniuk a jobb hatás érdekében! Nagyon fontos a megfelelő fúvókatípus (apró cseppek képzése), illetve a permetlé-mennyiség kiválasztása (teljes fedettség kell a kalászon) is.

Ritmusváltás a kalászvédelemben

A Verben™ kettős hatóanyagtartalmának köszönhetően (50 g/l proquinazid + 200 g/l protiokonazol) számos kísérlet tanúsága szerint kiváló hatékonysággal rendelkezik gabonáink levél- és kalászbetegségeivel szemben.

Hatékonyan használható árpában a törperozsda, lisztharmat, hálózatos levélfoltosság, ramuláriás és rinhospóriumos levélfoltosság ellen. Búzában, rozsban és tritikáléban szemfoltbetegség és a lisztharmat mellett a sárga és vörös rozsda, fahéjbarna levélfoltosság, szeptóriás levélfoltosság, valamint a fuzárium elleni védelemben nyújt segítséget a gabonatermesztőknek.A protiokonazol szisztémikus hatását a proquinazid gázosodó hatása egészíti ki, erősíti meg. A két hatóanyag szinergista hatásának köszönhetően a Verben kiemelkedő hatékonyságú a felsorolt betegségekkel szemben. A proquinazid különleges gázosodó karaktere segít olyan helyekre is eljuttatni a hatóanyagot, ahol a növényi nedváramlás sajátosságai miatt még a szisztémikus hatóanyagok is nehezen jelennek meg.

A készítmény egy újszerű EC formulációval készül, ezért más EC formulációkhoz képest sokkal egyenletesebb és jobb fedést biztosít, a hatóanyag eloszlása sokkal jobb azokkal összehasonlítva.

A fuzárium elleni hatékonyságot az alábbi ábra szemlélteti:A közvetlen fertőzéscsökkentő hatás természetesen kiegészül a DON toxin mennyiségének erős csökkentésével, ami a következő ábrán jól látható. (4 fejlesztési kísérlet átlaga, 2019-2021)

A készítmény ajánlott dózisa kalászfuzáriózis ellen 1,0 l/ha. Ez a dózis kiemelkedően sok hatóanyagot tartalmaz, ami társulva a hatóanyagok szinergista hatásával és a korszerű formuláció adta további előnnyel, lehetővé teszi a védekezés hatékony megvalósítását. Az optimális hatást virágzás elején, megfelelő permetlé-mennyiséggel (legalább 250 l/ha) és fúvókával kijuttatva (kettős lapos szórású fúvóka, vagy nagyobb légmozgás esetén légbeszívásos, kettős lapos sugarú fúvóka) érhetjük el. Mivel a termék az összes hazai szár-, levél- és kalászbetegség ellen hatékony a legtöbb gabonafélében, ezért használata esetén betakarításig biztonságban tudhatjuk állományunkat a betegségektől.

Bálint Sándor
Gobaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience™

Verben™ engedélyokirat
Verben™ termék címkeszöveg
Verben™ termékbiztonsági adatlap

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!