Teflix™ az új talajfertőtlenítő szer kukoricában és napraforgóban

Something went wrong. Please try again later...
Teflix1440560

Minden elvetett kukoricaszemből legyen minimum egy cső kukorica és minden elvetett kaszatból egy napraforgó tányér.

A vetésszerkezetben igen nagy szerepet kapnak a kapás kultúrák, melyek a tavaszi vetési szezon domináns szereplői. Legfontosabb ebben a csoportban az ország legnagyobb területű kultúrnövénye a kukorica, melyet szorosan követ a napraforgó is. 

Minden növény számít

A szemenkénti vetés kukoricában és napraforgóban is szorosan összekapcsolódik a pontos tőszámbeállítás igényével, tábla szintre lebontva az elérendő hozamszintet. Ez a megközelítés maga után vonja azt az elvárást, hogy az oda vetett, betervezett növényszám ki is keljen, megfelelően fejlődjön és sikeresen termést is hozzon, növényegyedenként hozzájárulva az összterméshez. Minden elvetett kukoricaszemből legyen minimum egy cső kukorica és minden elvetett kaszatból egy napraforgó tányér. Mivel a kukorica és napraforgó tőszámkompenzációs képessége messze elmarad például a repcétől, a hozam maximalizálásában igen fontos a tervezett növényszám megtartása. 

Elkerülni a tőveszteséget

Tőveszteséget számos tényező okozhat, abiotikus és biotikus tényezők sorát lehet felsorolni. A természeti adottságokra, folyamatokra sok hatást nem tudunk gyakorolni, egyik fő cél a magas hozam biztosítása érdekében az elvetett magból kikelő minél nagyobb számú növény életben tartása kell legyen. Hatékony eszközök állnak viszont rendelkezésre a különböző kórokozók, kártevők ellen.

A talajlakó kártevők közül mindkét kultúrában a drótférgeket szükséges mindenképpen megemlíteni, mely különböző pattanóbogár fajok (Agriotes spp.) lárváinak összefoglaló neve. Több éven keresztül fejlődnek a talajban, kezdetben korhadékkal táplálkoznak, lárvastádiumuk vége felé térnek át élő növényi szövet fogyasztására, valójában ekkor lesznek kártevők. Egy drótféreg ekkor akár 4-6 fiatal kukorica, vagy napraforgó növénykét képes végzetesen károsítani, tehát már kis egyedszámban is veszélyes. Kártételük általában foltokban jelentkezik. A talaj melegedése vonzza őket a felszín közelébe. Annak függvényében, hogy mikor jelennek meg, az elvetett magot és a fiatal fejlődő növényke gyökérzetét egyaránt károsíthatják. Kártételük nagy mértékben csökkenti a termő tőszámot.

A kukorica legfontosabb állati kártevője az amerikai kukoricabogár (Diabrotica virgifera). A lárvakártétel az igazán veszélyes, ugyanis egyész növények elvesztését eredményezi a gyökérzet komolyabb károsítása. Az imágó a bibeszálak korai lerágásával termékenyülési problémákat okoz, hiányosan berakódott csöveket eredményezve.

Megbízható megoldás a talajlakó kártevők, valamint az amerikai kukoricabogár lárvája ellen.

A növényvédő szer piacot évek óta érintő hatóanyagkivonások a talajfertőtlenítő szegmens tagjait sem kerülték el. A jelenleg elérhető megoldások közül a gyakorlat tapasztalatai szerint kiemelkedő eredményességgel használható a teflutrin. Hatását kiemelkedően hosszú ideig megtartja, mert erősen kötődik a talajrészecskékhez. Alacsony vízoldékonysága miatt minimális a talajvízzel való függőleges és oldalirányú mozgása, így biztosítva a megfelelően hosszú hatást a május végén kelő kukoricabogár lárvák ellen is. A teflutrin hatóanyag amellett, hogy érintőméreg a rovarok számára, különleges gázosodó hatással is rendelkezik, javítva a talajfelszín alatt a kártevőkkel való találkozás esélyét, így a hatékonyságot. Ez a hatóanyag kis koncentrációban táplálkozásgátló, riasztó hatást is gyakorol a talajlakó célszervezetekre.

Teflix™ az új talajfertőtlenítő szer kukoricában és napraforgóban

A Corteva Agriscience 2022 tavaszán hozza kereskedelmi forgalomba a Teflix™ talajfertőtlenítő granulátumot, mely teflutrin hatóanyagot tartalmaz. A készítmény II. forgalmi kategóriában került engedélyezésre. Kukoricában és napraforgóban használható fel drótférgek és kukoricabogár lárva ellen.

A Teflix™ talajfertőtlenítő granulátumot a vetéssel egymenetben, sorkezelés formájában kell felhasználni. Vetés előtt pontosan be kell állítani a vetőgépre szerelt granulátum adagolót a szükséges dozís kijuttatása érdekében. Annak érdekében, hogy a Teflix™ képes legyen a kártételi küszöbérték alatt tartani a kukoricabogár lárva okozta kárt, gondoskodni kell arról, hogy a teljes kijuttatott mennyiség a talaj felszíne alá kerüljön. Drótférgek elleni védekezésnél hasznos szolgálatot tesz a granulátumadagoló cső végére szerelt terelőlap, mely a csoroszlyabarázda falára kerülő granulátummennyiséget képes növelni, lehetővé téve a közvetlenül a talajfelszín alatt támadó drótférgek hatékony pusztítását is.

A Teflix™ 2 évente használható adott területen, drótférgek ellen 7-10, amerikai kukoricabogár lárvái ellen 10-12 kg/ha dózisban. 10 kg-os zsákokban kerül forgalomba.

A talajlakó kártevők elleni hatékony védelem igénye egyre nagyobb területen teszi szükségessé talajfertőtlenítő szer használatát. A Teflix™ egy új lehetőség a hatékony védelem megvalósítására.

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!