Új típusú hatóanyag a burgonyavész elleni küzdelemben!

Something went wrong. Please try again later...
ZorvecEndaviacover

A burgonyavész (kórokozója: Phytophtora infestans) a burgonya egyik legfontosabb betegsége, a növényvédelmi technológiáknak egyik elsődleges célpontja.

Kedvező számára a csapadékos, nedves környezet, a cseppfolyós víz jelenléte a növényeken. A gazdaságos burgonyatermesztéshez fontos a folyamatos vízellátás, az öntözéssel kijuttatott víz hatását is figyelembe kell ebből a szempontból venni. Mivel a kórokozó rendkívül agresszíven támadja a burgonyát, ezért nem szabad megengedni, hogy megvethesse lábát a növényzetben. A hatékonyan alkalmazható gombaölő szerek köre egyre szűkül, ezért is fontos változás, hogy a választék egy teljesen új szereplővel bővül, ami sok szempontból új kategóriát teremt.

A Zorvec™ a Corteva saját fejlesztésű hatóanyaga, mely egy új kémiai csoport első tagjaként egyedi hatásmechanizmus révén küzdi le a kórokozókat, az oxiszterol-kötő fehérjét gátolja. Speciális hatóhelye révén nincs rezisztenciaveszély, a más hatóanyagokra már esetleg rezisztens törzsek ellen is biztosan hat.

Ez a hatáshely kizárólag a moszatgombák közé tartozó fajokban található meg, ezáltal a Zorvec™ csak a megcélzott burgonyavész ellen fejti ki hatását, kielégítve a korszerű, környezettudatos növényvédelmi irányelveket. A kijuttatás után a Zorvec™ gyorsan elmozdul a növény felszínéről, gyorsan bejut a növényt borító viaszos kutikulába, ezáltal eddig nem tapasztalt 20 perces esőállóságával kiemelkedik a versenytársak közül. Extrém csapadékviszonyok között is biztosítja a növényvédelmi kezelés sikerességét, a kultúrnövény védelmét! Transzlamináris mozgása révén a nem kezelt levélfelszín védelmét is el tudja látni. A növényi nedváramlással eljut a le nem permetezett növényi szövetekbe, valamint az újonnan fejlődött növényi részekbe. Ez rendkívül fontos a gyors vegetatív növekedés időszakában!

A Zorvec™ preventív, kuratív és antisporuláns hatással a kórokozók életciklusának több pontján képes megszakítani a fertőzést, azonban minden esetben a megelőző permetezést javasoljuk.

A Zorvec™ Endavia® egy gyári kombináció, ahol a kombinációs partner a bentiavalikarb. Ez jól bevált hatóanyag a burgonya növényvédelmében, mely a karboxilsav amidok közé tartozik, a Zorvec™-től eltérő hatásmóddal pusztítja a burgonyavész kórokozóját. A bentiavalikarb is felszívódik a kijuttatás után, tehát a teljes körű védelem csapadékos körülmények között erről az oldalról is biztosított.

Rendkívüli tartamhatásának köszönhetően a Zorvec™ Endavia® gazdaságos védelmi technológia kialakítását teszi lehetővé. Kijuttatását szigorúan megelőző jelleggel 7-10 naponta javasoljuk, a fertőzésre kifejezetten kedvező körülmények esetén szükséges a rövidebb fordulók használata! Egy vegetációs időszakon belül maximum 4 alkalommal javasoljuk alkalmazását.

A Zorvec™ Endavia® kezelések előtt és után mindig a Zorvec™-től eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagokat tartalmazó termékek használatát javasoljuk!

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!