Viballa™ gyakorlati tapasztalatok

Something went wrong. Please try again later...
Viballa1440

A Corteva Agriscience™ új készítménye, a mindösszesen 3 g Arylex (halauxifen-metil) hatóanyagot tartalmazó Viballa™ forradalmi áttörést hozott a napraforgó gyomirtásában. A napraforgó termesztőknek lehetőségük nyílt a gyomirtást a gyomnövényekhez igazítani, vagy a korábban elvégzett gyomirtásokat korrigálni. 

Viballa™ engedélyokirat
Viballa™ termék címkeszöveg
Viballa™ termékbiztonsági adatlap

A napraforgó gyomirtása sokat fejlődött az elmúlt években. A kezdeti időszakban rendelkezésre álló presowing- és pre-emergens technológiákat idővel kiegészítették a hibridhez kötött posztemergens gyomirtási rendszerek. Ezek alapja egy gyomirtószer hatóanyaggal szemben toleráns napraforgó hibrid, aminek kétszikűek elleni állománykezelése csak az adott hatóanyaggal lehetséges.

Az ExpressSUN® és Clearfield®* rendszerekben posztemergensen alkalmazható gyomirtó szerek nagy előnye, hogy hatásuk nem függ bemosó csapadéktól, ugyanakkor a gyomnövények fejlettségére érzékenyek.

A posztemergens gyomirtások sikerét nagyban meghatározza a területen lévő gyomfajok fenológiai állapota. A legtöbb esetben egyszerre vannak jelen az érzékeny stádiumban lévő, 2-4 leveles kétszikűek (pl. parlagfű, selyemmályva, szerbtövis, libatop-fajok) valamint a gyomirtószerekre már kevésbé érzékeny, fejlettebb egyedek. A legnagyobb gondot okozó parlagfű mindemellett képes a száralapi rügyekből regenerálódni és újra hajtani, ezáltal tovább fertőzni és zavartalanul virágozni.GYAKORLATI TAPASZTALATOK IGAZOLJÁK A VIBALLA™ KIEMELKEDŐ HATÉKONYSÁGÁT AZ ALLERGÉN PARLAGFŰ ELLEN

A Corteva Agriscience™ új készítménye, a mindösszesen 3 g Arylex (halauxifen-metil) hatóanyagot tartalmazó Viballa™ forradalmi áttörést hozott a napraforgó gyomirtásában. A napraforgó termesztőknek lehetőségük nyílt a gyomirtást a gyomnövényekhez igazítani, vagy a korábban elvégzett gyomirtásokat korrigálni.

Az elmúlt években a készítmény felhasználása a NÉBIH szükséghelyzeti engedélye alapján történt, elsősorban parlagfű ellen. A Viballa™ felhasználóinak visszajelzései alapján a készítmény „biztonságossá teszi a napraforgó termesztést”, „parlagfűre tökéletes”, még a „nagy parlagfű ellen is tökéletesen működik”. Nagyon jó hatásfokkal dolgozik, ezért a kezelés után „tiszta, gyommentes a napraforgó”. A jó tapasztalatok alapján szinte minden termelő szívesen ajánlja másoknak is a Viballa™-t, amelynek használatát a következő években ők maguk is tervezik. A Viballa™ új hatásmódot hozott a napraforgó gyomirtásba, ezért a rezisztencia megelőzésének is hatékony eszköze. A Viballa™-val a parlagfű, a selyemmályva, a fehérlibatop, a szerbtövis és a vadkender is hatékonyan írtható.

HIBRIDFÜGGETLEN GYOMIRTÁS, RUGALMASAN

A Viballa™ bármely típusú napraforgóban felhasználható (hagyományos, ExpressSUN®, Clearfield® és Clearfield® Plus hibridek és fajták), amikor a kezelendő területen a kultúrnövények 100%-a elérte a 6 valódi leveles fejlettséget. A Viballa™ a napraforgó csillagbimbós állapotáig alkalmazható a fejlett parlagfű írtására. A Viballa™ a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) ellen a gyomnövény késői fejlettsége esetén is kiemelkedően hatékony a gyomnövény 30 cm-es nagyságáig, de a gyomosodás okozta termésveszteség csökkentése érdekében nem szabad a kezelést túl későre halasztani. A Viballa™ nedvesítőszert tartalmaz, ezért egyéb hatásfokozó hozzáadása nem javasolt.

TERMÉS-MAXIMALIZÁLÁS VIBALLA™ ALKALMAZÁSÁVAL

biztonságossá válik a napraforgó termesztése, ahol korábban a parlagfű vagy a selyemmályva miatt nem volt érdemes vetni. A jó adottságú területeken is gyommentesen tartható a napraforgó és magas terméshozam érhető el.A VIBALLA™ FELHASZNÁLÁSÁNAK LEGFONTOSABB ELŐNYEI:
• Kiemelkedő hatékonyság parlagfű ellen
• Kiváló hatás selyemmályva, szerbtövis és libatop fajok ellen
• Csapadékfüggetlen
• Minden napraforgó fajtában és hibridben felhasználható

Válasszon napraforgó vetőmagot a kiváló Pioneer® hibridek közül, és védje meg termését a Corteva növényvédelmi készítményeivel!

További információkért keresse területi képviselőinket!

Dr. Lukács Domonkos
Herbicid-termékmenedzser
Corteva Agriscience™

* A Clearfield® márkanév a BASF bejegyzett védjegye

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!