A melegigényes gyomok okozta kár repcében

Something went wrong. Please try again later...
Article_Hero_Image_Runway_Desktop_hu_1024x450

Tudta, hogy ősszel a melegigényes gyomok akár 40.000 Ft/ha-os kárt is okozhatnak repcében?
Kiváló megoldás ellenük a Runway™, a valódi talaj- és levélen keresztüli hatású repce őszi gyomirtó szer.

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. Az általunk elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

 

Lássuk a tényeket.

A repce vetésének és kelésének időszakában nagyon gyakran meleg időjárás uralkodik (lásd 2015. óta minden szeptember az eddigi átlagosnál magasabb hőmérsékletet hozott). Ennek köszönhetően nem a klasszikus őszi gyomok (pásztortáska, ebszikfű, zsombor, stb.) kezdenek csirázni és kelni, hanem a melegigényes nyári gyomok. Ezek közé tartoznak a libatop-, disznóparéj-, szerbtövis-, keserűfű fajok, parlagfű, csattanó maszlag, selyemmályva, stb. Ezek ebben az időszakban már nem lesznek embernagyságúak (mivel érzik, hogy rövidülnek a nappalok), hanem 30-50 cm-es magasság elérésekor gyorsan virágoznak és magot érlelnek. Azonban addig számos gondot okoznak a repcének. Melyek ezek a problémák?

 • Tápanyag konkurenciát teremtenek a repcével szemben. Eleinte főleg a nitrogént, majd a foszfort veszik el a kultúrnövénytől.
 • Különösen egy száraz szeptemberi időszakban a gyomok által felvett víz nagyon hiányzik a repcének
 • Mivel konkurenciát jelentenek a fényért folyó versengésben is, ezért a repcét megnyúlásra késztetik, ami egy hosszú ősz esetén kifejezetten kedvezőtlen az áttelelés szempontjából
 • Nem utolsósorban maghozásukkal növelik a terület gyomfertőzöttségét

 

Sokan azt mondják, hogy az első fagyok elintézik ezeket a nyári gyomokat. Ez csak részben igaz. Részben azért igaz, mivel több gyomfaj rendkívül érzékeny a fagyokra. Pl. a csattanó maszlag, a disznóparéj fajok, selyemmályva, stb, amelyek már -0,5 oC esetén elpusztulnak. Azonban több faj csak az első komolyabb fagyok esetén tűnik el. Pl. a libatop fajok csak -3-4 oC esetén fagynak el, -1-2 oC után egy enyhébb időszakban tovább fejlődnek és gondot jelentenek.

A legnagyobb gond nem is ezzel van, hanem az első fagyok megérkezésével. Meteorológiai adatok bizonyítják, hogy ezek az első fagyok egyre később érkeznek. Miközben az 50-60-as években az első fagyos éjszaka szeptember végén-október elején volt (Mihály napi fagyok), manapság ez október végére vagy akár novemberre elejére tehető (1. ábra). Különösen a 2000-es években tolódott ki az első fagy időpontja, ami valószínüleg a klímaváltozásnak volt köszönhető. Tipikus példa az elmúlt 5 év ősze. Mind az öt évben az első fagy (-1-2 oC) október végén-november elején érkezett (már ahol érkezett), sőt, 2017-18 őszén november közepén-végén. Tehát a repce az elmúlt két évben 70-80 napot töltött melegigényes gyomok társaságában, sőt a libatop fajok akár 3 hónapig is a területen élhetnek és ezen időszakban tápanyagot és vizet vettek el a repcétől és azt megnyurgulásra késztették.

 

Mekkora ez a probléma?

Kísérleteink igazolták, hogy a nyári gyomok jelentős termésveszteséget képesek okozni. Azokban a parcellákban, ahol a nyári gyomok nem tűntek el a kezelések hatására, a december eleji értékeléskor a növények átlagban 7,5 cm-el voltak magasabbak (+18 %), míg a gyökérnyak vastagságuk 1,1 mm-el volt kisebb (-22 %), mint ahol nem voltak ilyen gyomok. Ez nem segítette az áttelelést. Ezekben a parcellákban a növények leveleik nagyobb részét vesztették el a tél során, mint más parcellákban. A legfontosabb különbséget a termésmérés során tapasztaltuk. A kezeletlen kontrollhoz képest a legjobb parcellákban a termés 390-470 kg/ha-al volt nagyobb a termés. Ez 9,4-11,3 % terméstöbbletet jelentett (2. ábra). Ha olyan kezeléshez hasonlítottuk a legjobbakat, ahol az őszi gyomok nem voltak, de a libatop és a csattanó maszlag megmaradt (jellemzően a metazaklór tartalmú készíményekkel kezelt parcellák), akkor a különbség 290-370 kg/ha volt (6,8-8,6 %).

 

Mit lehet tenni?

Olyan gyomirtó készítményt érdemes választani, amely egyben megoldja a melegigényes gyomok által okozott probémát, mellette nagyon jó levélen keresztüli és tartamhatással bír a hagyományos repce gyomok ellen is. Ilyen a piacon gyakorlatilag egyetlen van: a Runway™. Más metazaklór tartalmú készítményeknek nincs ilyen hatásuk, nem tudják megoldani ezeket a gyomokat, mivel a hatóanyagnak minimális hatása van mind talajon, mind levélen keresztül. A Belkar™-nak és az Ikarus™-nak van nagyon jó levélen keresztüli hatása ezen gyomok ellen, azonban tartamhatása nincs. Az előzőleg említett kísérletben a Runway hatására a csattanó maszlag és a fehér libatop illetve a pásztortáska is elpusztult és a termés 370 kg/ha-al volt nagyobb, mint a metazaklór tartlamú piacvezető terméknek. Ennek a terméstöbbletnek az értéke 40.000 Ft/ha.

A Runway™ három hatóanyagot tartalmaz. Az aminopiralid és a picloram felelősek a posztemergens hatásért. Az érzékeny kétszikű gyomok fiatal egyedei (2-4 levél) ellen kezelve tökéletes gyomirtó hatást érhetünk el, de akár bizonyos 6-8 leveles gyomok ellen is hatékonyak. A preemergens hatásért döntően a metazaklór felelős, bár kisebb részben mind az aminopiralid, mind a picloram fejt ki hatást talajon keresztül az érzékeny gyomokkal szemben. Ha a kezelést követő 2 hét alatt 10-20 mm csapadék hullik, akkor a három hatóanyag együtt biztosítja a tartamhatást és a tél beálltáig tartó gyommentes időszakot.

Miben jelentkezik ez?

 1. Bármely típusú repcében felhasználható (normál és IMI is)
 2. Rendkívül széles hatásspektrum
 3. Talajon és levélen keresztüli hatás
 4. Rugalmas időbeli kijuttathatóság
 5. Kíváló keverhetőség

 

 1. A készítmény szelektív a repcére. Nem szükséges drágább, gyomirtószer toleráns repce hibridet vásárolni. Bármilyen repce hibridben vagy fajtában is felhasználható.
 2. A három hatóanyagának köszönhetően rendkívül széles a hatásspektruma. Különösen érzékeny gyomok a szikfű-, pipitér-, aggófű-, gólyaorr-, bükköny fajok, ragadós galaj, pipacs, kék búzavirág, csattanó maszlag, szerbtövis-, keserűfű-, csorbóka és libatop fajok, parlagfű, fekete ebszőlő, kicsiny gombvirág, betyárkóró, árvakelésű napraforgó (IMI és SU is), lucerna, burgonya. Jó hatékonysággal irtja a szarkaláb-, tarsóka-, hérics, veronika-, árvacsalán-, árvácska-, zsombor fajokat, pásztortáskát, tyúkhúrt. Az évelő gyomok közül jó hatékonyságú a mezei acat, mogyorós lednek, fekete üröm, lórom fajok és a pitypang ellen. A Runway még a fejlett libatopot is „megtekeri”.
 3. A három hatóanyag közül az aminopiralid és a picloram rendelkezik levélen és talajon keresztüli, míg a metazaklór talajon keresztüli hatással. Így a már kikelt és a később csirázó gyomok ellen is kiváló és hosszú hatással rendelkezik.
 4. A készítményt az engedélyokirat szerint a repce vetésétől, annak 5 leveles állapotáig kell kijuttatni. Ez azt jelenti, hogy általában augusztus 20.-tól szeptember végéig lehet a kezelést elvégezni a gyomok fejlettségétől függően. Így 5 hetünk van arra, hogy a hatékony kezelést az optimális időben elvégezzük. Ezt csak a Belkar™ haladja meg a maga 6-8 hetes kijuttatási lehetőségével.
 5. A korai posztemergens kezeléssel egyidőben kell védekezni a rovarkártevők (különösen a repcebolha) és az árvakelésű gabona ellen. A Runway keverhető az ebben az időben felhasználható speciális egyszikű irtókkal (pl. Perenal™), egyéb gyomirtó szerekkel (pl. etametszulfuron-metil), rovarölő szerekkel (pl. Nurelle™-D), regulátorral (Metkon™ 60). Levéltrágyákkal való keverést nem javasoljuk. Egyszerre azonban 1 készítménnyel javasoljuk kijuttatni és összességében 4-5 hatóanyagnál több egy permetlében ne legyen. Minden esetben keverési próba elvégzése javasolt. Célszerű a többféle készítmény keverése előtt szaktanácsadó kollégáink véleményét kikérni.

 

Papp Zoltán
Herbicid termék menedzser
Corteva Agriscience