2021. 02. 23.

Egy új készítmény a repce tavaszi gyomirtásához

Something went wrong. Please try again later...
Korvettodesktop

A mögöttünk hagyott őszi szezon, ahogy lassan már megszokhatjuk, nem a rutin-műveletek időszaka volt. Nagy odafigyelést igényelt, hogy a talajelőkészítést, a vetést, növényvédelmi munkálatokat, a betakarítást a lehetőségekhez mérten időben el tudjuk végezni. A kelési egyenetlenségek, a hosszú száraz ősz, majd az októberben érkező esőzések nehezítették a munkákat.

Az igen csapadékszegény szeptember után az októberi csapadékmennyiség az ország nagy részén 100 mm feletti értékeket eredményezett. Ezzel 1901 óta a 14. legcsapadékosabb október lett, a sokévi átlag több mint duplája hullott le, amit az átlagosnál melegebb hónapok követtek. (forrás: OMSz).

Az enyhe és csapadékos évvége a gyomnövények újabb kelési hullámát eredményezte és elősegítette zavartalan fejlődésüket. Az őszi gyomirtásokat a korán elvetett repcékben többé-kevésbé sikerült elvégezni, a kezelések megfelelő hatékonyságúak voltak. A későbbi vetésekben először a szárazság, majd azt követően a rendszeres esőzések már hátráltatták a kezelések elvégzését. Rövid idő állt rendelkezésre a posztemergens gyomirtások elvégzésére. Az őszről megmaradt gyomfajok, a kora tavasszal csírázó „társaikkal” együtt, akadályozzák a repce tavaszi fejlődését és az oldalhajtások kialakulását, virágzásukkal megnehezítik a rovarkártevők elleni védekezést, amivel közvetetten is komoly termésveszteséget okoznak.

ÚJ HATÓANYAG A JOBB HATÉKONYSÁGÉRT

De ne aggódjunk, ha nem sikerült maradéktalanul az őszi gyomirtás! A repce hatékony tavaszi gyomirtása biztonságosabbá vált: az Arylex™-hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerek családja újabb taggal bővült. A Korvetto™ mindössze 5 g halauxifen-metil (Arylex™) hatóanyagot tartalmaz, valamint a Lontrel-ből már jól ismert klopiralidot, teljes dózisban! Széles hatásspektrummal rendelkezik a repce magról kelő kétszikű gyomnövényei ellen. Jó hatékonyságú a székfű-fajok, árvacsalán-félék, ragadós galaj és sebforrasztó zsombor, valamint pipacs és pásztortáska ellen. Szelektív az őszi káposztarepce fajtákra és hibridekre - akár hagyo-mányos és herbicid toleráns hibridek.

HATÉKONY FORMULÁCIÓ

A Korvetto™ már a Corteva Agriscience által kifejlesztett legújabb, NeoEC formázási technológiával készült. Az új formuláció legfontosabb előnye az ásványolaj-származékoktól mentes összetétel és a kedvezőbb toxikoló-giai besorolás. A készítmény a megfelelő hatékonyság érdekében gyárilag tartalmaz hatásfokozót (repceolaj), ezért a permetezéskor adalékanyag hozzáadása nem szükséges.

RUGALMAS TAVASZI TECHNOLÓGIA

A Korvetto™-t posztemergensen kell kijuttatni tavasszal, a kultúrnövény szár növekedésének megindulásától a rejtettbimbós állapotig (BBCH 30-50), 1,0 l/ha dózisban.

 

A növényvédelmi kezelés már 5 °C felett megkezdhető, de ne permetezzünk fagyos napok után és várható fagyok előtt. A gyomnövényeknek aktív növekedési fázisban kell lenniük, mivel a hormonhatású hatóanyagok ekkor fejtik ki hatásukat a leghatékonyabban.

A kijuttatást követő 1 órával a készítmény esőálló. Keverhető egyszikű irtó szerekkel, gomba és rovarölő szerekkel. Nem keverhető lombtrágyákkal és műtrágyákkal.

A KORVETTO™ FELHASZNÁLÁSÁNAK LEGFONTOSABB ELŐNYEI:

•  Széles hatásspektrum a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen
•  Rugalmas felhasználhatóság a repce szárnövekedésétől rejtettbimbós állapotig
•  Biztonsággal használható minden repcében
•  Alacsony hőmérsékleten is hatékony

Dr. Lukács Domonkos
Herbicid-termékmenedzser
Corteva Agriscience™


A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!