Legenda az egyszikűek ellen repcében is

Something went wrong. Please try again later...
Article Hero Image Perenal Desktop 1024 x 450

Az őszi káposztarepce leggyakoribb előveteménye a kalászos gabona. A betakarítás során kiszóródott magokból a nyár és az ősz során kikelő árvakelés befolyásolja a repce kelését és áttelelő képességét.

Ezt az árvakelést valamilyen módon meg kell semmisíteni. Erre két megoldás létezik.

1. Ha a nyár csapadékos, akkor még vetés előtt mechanikus úton, talajműveléssel lehet megoldani a problémát

2. Ha a nyár száraz, de az ősz csapadékos, akkor már csak állományban érdemes védekezni. A tartamhatást biztosító készítmények (pl. metazaklór hatóanyag), csak mellékhatással rendelkeznek az árvakelés ellen, de a gondot nem tudják megoldani. Erre a célra kizárólag a speciális egyszikűirtó készítmények alkalmasak.

A Perenal™ 108 g/l haloxifop-R-metilészter hatóanyagot tartalmaz. A haloxifop levélherbicid, hatásához megfelelő levélfelület szükséges. Graminicid, ami azt jelenti, hogy a fűfélék családjába (Graminae) tartozó egyszikű gyomok ellen hatékony. A merisztémaszöveteket roncsolja vagyis a hajtás- és a gyökérosztodó szöveteknél jelentkezik a hatás. Tipikus tünet, amikor a kezelést követő 1 hét múlva a levélzet még egészségesnek látszik ugyan, de az új hajtást már ki lehet húzni a növényből, mivel az osztódószövet már elhalt. A teljes pusztulás és növényszáradás a kezelést követő 12-14 nap múlva lesz látványos Száraz, meleg időjárásban ez akár 3-4 hét is lehet.

Javasolt technológia

Repcében az árvakelésű gabona illetve fénymag, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, rozsnok fajok, olaszperje, egynyári perje ellen azok 3 leveles állapotától a bokrosodásig a leghatékonyabb a kultúrnövény szik-8 leveles állapota között. Dózis 0,5 l/ha. A kijuttatás történhet önállóan vagy gyomirtó szerekkel (pl. Belkar™, Ikarus™, Galera™ illetve Runway™) illetve rovarölő szerekkel (pl. Nurelle™-D) egymenetben. A permetlé egyszerre két készítménynél vagy 4-5 hatóanyagnál többet ne tartalmazzon. Levéltrágyával vagy nitrogén tartalmú műtrágyával való keverést nem javasoljuk. Keverési próba elvégzése minden esetben javasolt. A kezelést követen 2 óra múlva érkező csapadék a hatást már érdemben nem befolyásolja. Meleg, száraz (40 - 60 % páratartalom) esetén magasabb lémennyiséggel (300 l/ha), magasabb nyomással (3,5 - 4 bar vagy 350 - 400 mPa) kell a kezelést elvégezni. Célszerű kettősréses fúvókákatt használni. A haladási sebesség max. 10 km/h legyen ilyen körülmények között. 

Az utóveteményt nem befolyásolja. A dózistól függetlenül betakarítást követően ősztől vagy a repce téli kipusztulása esetén a következő év tavaszán bármi vethető illetve palántázható.

A Perenal™ teljesen biztonságos a repcére, egyetlen segéd- vagy vivőanyaga sem okoz fitotoxicitást (ellentétben számos más egyszikűirtóval).

„Az egyik leghatékonyabb egyszikű irtó herbicid” Dr. Kádár Aurél, Vegyszeres gyomirtás és termésszabályozás, 2010. 52. oldal

 

Papp Zoltán
Herbicid termék menedzser
Corteva Agriscience