Védekezés a repce tavaszi kártevői ellen

Something went wrong. Please try again later...
Nurelle-D Hero

Napjainkban az őszi káposztarepce Magyarországon a napraforgó után a második legfontosabb olajos kultúrnövényünk. Biztonságos termesztését hosszú tenyészideje miatt számos tényező befolyásolja. Ezen tényezők közül az egyik legfontosabb a rovar kártevők elleni védekezés, mivel a rovarok túlzott elszaporodása nyomán súlyos károk jelentkezhetnek a repceállományban.

A rovarok elleni hatékony védekezés alapja repcében az előrejelzésre alapozott kezelések pontos időzítése. Nem tanácsos a rovarok elleni kezelés idejét csak azért eltolni, hogy egy másik technológiai elemmel (pl. gyomirtással) egyszerre végezhessük el. Ezzel igaz, hogy megtakarítható egy kijuttatási költség, de a késedelem miatt elszenvedett kártétel ennek többszöröse is lehet. A táblaszintű döntéseket érdemes rendszeres határszemlékre alapozni, amely bár meglehetősen időigényes, de mindenképpen kifizetődő ráfordítás. Pontos időzítés esetén is előfordul, hogy egy termesztési ciklusban 4-5 rovarölőszeres beavatkozásra van szükség.

A kora tavasztól folyamatosan betelepedő ormányos fajok közül a nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi) és a repceszár-ormányos (Ceutorhynchus pallidactylus) okozzák a legjelentősebb gazdasági kárt. Károsításukkal gyengítik a növény állóképességét, szárazságtűrését, egészségét (utat nyit a fómás szárfertőzésnek). A megtámadott növény lankad, fejlődésében visszamarad, hervad, becői nem telnek ki. Ennek következtében csökken a termés mennyisége, nő a megdőlés veszélye.

Szárormányos bogár imágójának tojásrakási helye a repce szárán.

A fentiek alapján tavasszal az első rovarölő szeres permetezést a kártevők betelepülésének megindulása után néhány nappal, programszerűen, kötelező módon el kell végezni. A betelepülés ideje számít, mert ha ezután ismét le is hűl az idő, az ormányosok már ott vannak a táblán (a repce tőlevélrózsájában, esetleg a talajrögök között), és károsítanak. Az ormányosbogarak betelepülése a kora tavaszi időszakban folyamatos, intenzitása az idő melegre fordultával növekszik. A tavaszi első védekezés éppen ezért csak olyan készítménnyel hatásos, amely megfelelő gázhatással és tartamhatással rendelkezik, valamint hideg időben is kifejti a hatékonyságát pl. Nurelle™-D 0,6 l/ha dózisban. Tavasszal a legnagyobb felületen alkalmazott rovarölőszer (Forrás: Kleffmann 2018). A Nurelle™-D bebizonyította, hogy méltó a repcetermesztők bizalmára: az elmúlt 19 évben 2 millió hektár repcét kezeltek a készítménnyel! Segítségével a gazdák (mai áron számolva) több mint, 190 milliárd forint értékű termést mentettek meg a kártevőktől!


Szárormányos bogár lárvájának kártétele szárban.

Amikor a hőmérséklet néhány órára 15 °C fölé emelkedik, megjelenhetnek az első repce-fénybogarak (Meligethes aeneus). A kártevő fő kártételi ideje a virágzást megelőző, zöldbimbós állapot. Ilyenkor a virágbimbók még egy csomóban vannak. A fénybogár táplálék (virágpor) után kutatva átrágja a bimbókat és megsérti a bibét. Ha a bimbós állapot elhúzódik (a repce zöldbimbós állapotától kezdődően tartósan hűvös az időjárás) különösen nagy kárt tudnak okozni. A károsított virágból nem fejlődik becő. (A virágzati tengelyen csak a rövid virágnyelek maradnak.) Virágzás idején a fénybogár kártétele már elenyésző, mert a bibe megsértése nélkül hozzájut a táplálékául szolgáló virágporhoz.

Csapdázása a gyakorlatban az ormányosokkal együtt folyik. A repce-fénybogarak esetében a védekezés szükségességének megítéléséhez azonban nem a csapdák fogása, hanem a növényvizsgálat nyújt megbízhatóbb információt. Átlagosan 3-5 db repce-fénybogár imágó/növény észlelésénél már aktuális lehet a védekezés. A védekezési döntés meghozatalánál érdemes figyelembe venni, hogy amikor még csak a kis bimbókezdeményeket vagy a zöld bimbókat látjuk és az időjárás hosszabb távon várhatóan hűvös marad, már kisebb létszámú (1-2 db imágó/növény) repce-fénybogár is jelentős kárt tud okozni.

Repce-fénybogarak kártétele.

A fent említett tavaszi károsítók ellen kiváló hatékonysággal alkalmazható, a repce rovarok elleni védelmében etalonnak számító Nurelle™-D 0,6 l/ha-os dózisban. A Nurelle™-D kifejezetten a repcére optimalizált kombináció, a benne található két hatóanyag egymás hatását erősíti. A cipermetrin taglozó hatása révén az imágók már 1-2 órán belül elpusztulnak, míg a klórpirifosz-etil 7-10 napos biztos rovarirtó pajzsként is működik.

A Nurelle™-D biztosíték arra, hogy a virágzás előtt biztosan védjük meg a repcét a rovarok ellen. Az időben alkalmazott Nurelle™-D megfelelő alapot biztosít a meginduló repce fénybogár betelepedése ellen. Ez a technológia kiállta az idő próbáját, melyet bizonyít, hogy a szakemberek, felhasználók egybehangzó véleménye szerint a kora tavaszi időszakban a Nurelle™-D-nek nincs alternatívája a szárkárosító ormányosok ellen.

ˮAz utóbbi évek kísérletei során összegyűlt tapasztalatok alapján a Nurelle™-D a legalkalmasabb az első, szárormányosok elleni permetezésre.ˮ - Szántóné Veszelka Mária (rovartani szakértő, Nógrád megyei Kormányhivatal NTI, Balassagyarmat)

 

Nurelle™-D technológiai javaslat:

  • Az ormányosok betelepülésének figyelemmel kísérése (ha a nappali hőmérséklet eléri a +7°C) sárga ragacslapos csapdával, valamint határszemlék alkalmával az érési táplálkozás jeleinek (lyuggatás a leveleken, szurkálás a belső levelek nyelének fonákán ill. a szárkezdeményen) keresése.
  • Az első ormányos észlelése után 5-7 nap múlva számolni kell a tömeges betelepüléssel és ezt követően néhány nap múlva kezelni kell Nurelle™-D-vel (0,6 l/ha). A nagy repceormányos betelepülést követően kb. 5-7 nap múlva, míg a repceszár-ormányos 10-14 nap múlva kezdi meg a tojásrakást. Az előrejelzés pontossága nagyon fontos, mert a lerakott tojásokból kikelő lárvák ellen már nem tudunk védekezni, mivel azok berágják magukat a szár belsejébe, ahová már semmilyen készítménnyel nem tudunk a kártevők útán „nyúlni”. Csak az áttelelő imágók ellen lehet védekezni hatékonyan.
  • A fenti technológiával sikeresen megvédhetjük a repce állományt a rovarok szempontjából legveszélyesebb időszakban, és a következő rovarölő szeres kezelésre már csak a virágzás előtt vagy virágzás kezdetén lesz szükség.
  • A Nurelle™-D keverhető ebben az időszakban a gyomok ellen Galera™-val vagy a gombabetegségek elleni Metkon™ 60-al.

 

A Nurelle™-D felhasználásának előnyei:

  • A Nurelle™-D a legegyszerűbben felhasználható rovarölő szer a repcében, mivel gyári kombinációban kifejezetten a repcére kifejlesztve tartalmazza a klórpirifosz és a cipermetrin hatóanyagot. Esetében nincs szükség csomagok megvásárlására, mivel a kiszerelés (1 és 5 literes) lehetővé teszi akár 1,5 ha mennyiség megvásárlását is.
  • A Nurelle™-D-ben lévő két hatóanyag szinergista hatása révén biztosítja a legjobb hatékonyságot a repce kora tavaszi kártevői ellen. A benne lévő cipermetrin hűvösben is hatékony, míg a klórpirifosz-etil alacsony hőmérsékleten is begázosodik és a rejtett helyen megbúvó rovarokhoz is eljut.
  • A Nurelle™-D kiváló taglozó hatással is rendelkezik, mivel mindkét hatóanyaga rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. Ennek következtében a kijuttatást követő néhány órán belül a kártevők elpusztulnak.
  • A kora tavaszi, hűvös időjárási körülmények (+4-5 oC) között végzett kezelésre a legalkalmasabb készítmény a NurelleTM-D. A benne lévő piretroid hűvösben is hatékony, de tartamhatása nincs. A klórpirifosz-etil viszont már alacsony hőmérsékleten begázosodik, az áttelelt növények felületén – a levelek vastag viaszrétegében – megkötődve pedig hosszú tartamhatást biztosít.
  • A Nurelle™-D-ben a legtöbb az egységnyi területre kijutó klórpirifosz-etil mennyiség, amely biztosítja a leghosszabb tartamhatást. A klórpirifosz-etil megtapadva az áttelelt növények felületén – a levelek vastag viaszrétegében – biztosítja hosszú tartamhatását.
  • A Nurelle™-D közvetetten csökkenti a fómás szárfertőzöttséget, mivel megakadályozza az ormányosok kártételét (sérülések a növény szárán) és a repce jobb egészségi állapota révén ellenállóbb lesz a fómás megbetegedésekkel szemben. Kiválóan keverhető tavaszi regulátor készítménnyel, az Metkon™ 60-al.

 

...és ne feledjük: „Minden rovarölő technológia annyit ér, amennyi Nurelle™-D van benne”.

 

Perényi József
Fejlesztő mérnök
Corteva™ Agriscience, A DowDuPont Mezőgazdasági Üzletága