Vissza a gyökerekhez – Plasmodiophora brassicae

Something went wrong. Please try again later...
Plasmodiophora brassica Desktop

Az elmúlt évek folyamán futótűzként terjedt a hír a hazai gazdálkodók körében a repce gyökérgolyvás betegségének magyarországi előfordulásáról. De mi is pontosan ez a betegség, hogyan ismerjük fel, kell-e tartanunk tőle, és legfőképp mit tehetünk, hogy mindezt megelőzzük?

A káposztafélék gyökérgolyvája (Plasmodiophora brassicae) rendszertanilag nem a valódi gombákhoz, hanem a parazita nyálkagombák (Plasmodiophoromycota) törzséhez tartozik. Az ide sorolt mikroorganizmusok közös jellemzője, hogy tenyésztestük csupasz, sejtfal nélküli plazmódium, azaz többsejtmagvú protoplazma, mely az egyedfejlődés bizonyos szakaszaiban kétostoros rajzóspórákra esik szét. Leegyszerűsítve ezt hívjuk holokarp szaporodásmódnak.

Érdekesség, hogy szintén e törzshöz soroljuk a cukorrépa termesztők körében ismert Polymyxa betae nevű nyálkagombát is, mely a múlt egyik legjelentősebb cukorrépa betegségének, a rizománia vírusának fő terjesztője volt, a rezisztens fajták megjelenéséig.

Életmódját tekintve a kórokozó talajlakó, obligát endobionta, mely azt jelenti, hogy kizárólag az élő gazdanövény sejtjein belül élet- és szaporodóképes.

Kezdeti tünet ősszel a repcenövény elgyengülése, lankadása, melyet a növény gyökérén elrákosodó tumor (golyva) okoz. Ez akadályozza a megfelelő víz és tápanyagfelvételt. Erős fertőzés esetén a növényállomány akár teljesen ki is pusztulhat…

 

Related Content Card desktop
Related Content Card desktop OSR
Related Content Card desktop
Related Content Card desktop OSR

 

Mi kell összességében tehát ahhoz, hogy szembesüljünk ilyesfajta problémával?

Gazdanövény: Keresztes virágú növények. Az őszi káposztarepce mellett, a teljesség igénye nélkül fogékony még, a zöldítés során gyakran használt mustár és olajretek, továbbá keresztes gyomnövényeink, pásztortáska, mezei tarsóka, sebforrasztó zsombor és vadrepce.

Kórokozó: Mivel talajlakó, a területre legkönnyebben a művelőeszköz által egy már fertőzött tábláról származó talajjal együtt kerül. Ha a kórokozóval már fertőzött a táblánk tudnunk kell, hogy kitartóspórája a talajban hosszú időn keresztül, több évig (vagy akár évtizedig) is fennmaradhat. Vetőmaggal azonban nem terjed!

Környezeti feltételek: Nagy bázistelítettségű, erősen savanyú, tömörödött, nedves, pangóvizes, leromlott kultúrállapotú talaj. Emellett hűvös, csapadékos évjáratú őszi hónapok.

Ha a fentiekben felsorolt 3 alapfeltétel egyike térben és időben nem adott, a fertőzés már nem fog bekövetkezni.

A megelőzés során tehát ezeket a kedvezőtlen feltételeket kell kiküszöbölnünk.

Környezeti feltételek:
Az évjárathatást befolyásolni nem tudjuk, ezért legfontosabb az 5 pH-értéknél alacsonyabb kémhatású talajaink savanyúságának csökkentése különféle meszezőanyagok segítségével. Emellett a pangóvíz elkerülése érdekében törekedjünk a káros talajtömődöttség megszüntetésére lazítással, taposási kár csökkentésével, a művelőeszközök és művelési mélység helyes megválasztásával. Talaj szerkezetének javítása többek közt szerves trágyával, növényi maradványok bedolgozásával lehetséges. Nagyszabású vízrendezés, káros vízfelesleg elvezetése csatornázás, drénezés segítségével történhet. Ezen beavatkozások nem csak a betegség megelőzésében, hanem a termésszint növekedése érdekében is javasoltak.

Kórokozó:
Talajjal szennyezett mezőgazdasági gépek és eszközök megfelelő tisztítása. A már fertőzött táblán a legalább 5 éves vetésváltás a kórokozó kitartó képleteinek elpusztulása érdekében.

Gazdanövény:
A zöldítés során részesítsük előnyben a keresztes fajoktól mentes magkeverékeket. A köztes gazdanövényt jelentő gyomnövényeket pedig megfelelő gyomírtással szabályozzuk. A Pioneer repcevetőmag portfólióban elérhető a betegségben ellenálló, rezisztens repcehibrid, a PT242.

 

Related Content Card desktop
Related Content Card desktop OSR
Related Content Card desktop
Related Content Card desktop OSR

 

A Pioneer PT242 hibridünk optimális megoldást kínál mind a gyökérgolyva ellenállóság, mind pedig a nagy termőképesség tekintetében. A betegségben jobban érintett környező országokban már bizonyított és nagy népszerűségnek örvend a termesztők körében. Az idei szezonban pedig limitált zsákszámban már elérhető hazánkban is!

A pontos részletekért keresse az Ön területén illetékes vetőmag értékesítő kollégát.

Eredményes repcetermesztést kívánok!

Grózinger Szabolcs
Pioneer területi agronómus, Közép - Somogy megye