Sajtó Közlemény •  2024. 02. 16.

A növényi biostimulátorok használata intenzív növekedést és magasabb terméshozamot eredményezhet

Something went wrong. Please try again later...

A biostimulátorok alkalmazása a mezőgazdasági növénytermesztésben a terméseredmény jelentős javulásához vezethet - hangzott el a Corteva Agriscience szakértőjének előadásában a Magro.hu "Stresszkezelés a mezőgazdaságban" című konferenciáján, amelyet 2024. február 15-én tartottak Debrecenben.

A Magyarországon, őszi búzán, őszi repcén, kukoricán és napraforgón végzett belső és üzemi kísérletek eredményei szerint a Corteva innovatív BlueN® mikrobiológiai termékének használata olyan kiegészítő nitrogénforrást biztosított, amely csökkentette a növények függőségét a talajból történő nitrogénfelvételtől, és biztosította a növények hozzáférését a nitrogénhez az egész szezonban. Emellett a vizsgált parcellák átlagosnál 20%-kal magasabb relatív klorofilltartalommal, intenzívebb növekedési ütemmel, energia- és tápanyagfelvétellel rendelkeztek, ami komplex módon akár 9%-os termésnövekedést eredményezett. Ezek az eredmények összhangban vannak a Szegedi Biológiai Kutatóközpont napraforgókísérleteinek nemrég közzétett összefoglalójával.

A BlueN®, a Corteva tavaly ősszel Magyarországon engedélyezett mikrobiológiai terméke a Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza, amely képes a levegőből származó nitrogént megkötni és a növény számára a kimosódás veszélye nélkül elérhetővé tenni. A Methylobacterium a levelek sztómáin keresztül jut be a növénybe, és a teljes növényt kolonizálja. A légköri nitrogént a növény által felvehető és hasznosítható formába alakítja át, és közvetlenül beépül a növény alapvető építőköveinek számító aminosavakba.

"A Corteva a BlueN® révén megbízható és rugalmas eszközt kínál a gazdálkodóknak, amely segít a fenntartható nitrogéngazdálkodási gyakorlatok megvalósításában, a környezeti kockázatok minimalizálásában és a hozamok növelésében. Ez tükrözi elkötelezettségünket, hogy hozzájáruljunk a gazdálkodók jövedelmezőségéhez és válaszoljunk a fenntartható módon előállított élelmiszerek iránti fogyasztói igényre" - mondta a konferencián Bálint András, a Corteva Agriscience magyarországi biológiai üzletágának kiemelt partnerkapcsolatokért felelős vezetője. "Bízunk abban, hogy a magyarországi kísérletek pozitív eredményei arra ösztönzik majd a magyar gazdákat, hogy a BlueN® használatát beépítsék a gyakorlatukba, és profitáljanak annak eredményéből."

 

A Corteva BlueN® biológiai termékéről további információk a 2024-es katalógusban találhatók. Ha a termelőknek bármilyen kérdésük van, forduljanak bizalommal a vállalat területi képviselőihez.

Corteva Agriscience