Agronómia •  2023. 03. 28.

A talaj állapotának felmérése a tavaszi kultúrák szántóföldi munkáihoz

Something went wrong. Please try again later...

Az idei enyhe, de szerencsére csapadékosabb téli szezont követően újból elérkezik tavasszal az idő a kukorica és a napraforgó vetéséhez. A talajt előkészítő munkák megkezdése előtt azonban nem árt feltennünk magunkban pár, a talajunk nedvességtartalmára vonatkozó alapvető kérdést.

Hogyan állapítható meg, hogy a talaj alkalmas-e a szántóföldi munkákra?

A következő próba egy gyors és egyszerű módszer annak felmérésére, hogy a talaj készen áll-e a tavaszi megművelésre, magágykészítésre:

  • Fogjunk egy ásót, és ássunk le 7-10 cm mélyre, a körülbelül a tervezett magágy mélységéig.
  • Az ott található talajt kézzel gyúrjuk össze, imitálva ezzel a magágyelőkészítő gép munkáját.
  • Ezt követően a nyomjuk szét az összegyúrt talajt, hogy lássuk milyen könnyen esik szét aggregátumaira.
  • Ha a talaj könnyen morzsolódik az eredeti aggregátumszerkezetére, alkalmas a munkára.
  • Ha a talaj kenődik, ragacsos, illetve tapad a kezünkre, akkor túl nedves, hogy megmunkáljuk és vessünk bele. 


1.       ábra:

A bal oldali képen, a talaj még túl nedves a munkákhoz, a nyomás következtében kenődik az ujjaink között. Jobb oldalon a talaj alkalmas szántóföldi munkára, nyomás hatására morzsolódik.

Mi történik, ha túl nedvesen munkáljuk el, illetve vetünk a talajba?

Túl nedves talajba történő vetés, a gépek által okozott taposási kár mellett, a vetőárok falának elkenődését, tömörödését, a vetőgép részleges eltömődését, egyenetlen tőtávokat és nyitott magárok kialakulását okozhatja (lásd 2-4. ábra). Ez mindenképp negatívan befolyásolja a várható termést is.

2.       ábra: A túl nedves talaj miatt a magárok nyitva maradt, a mag látható.

3.  ábra: A túl nedves talajba történő vetés következtésben a magárok elkenődött. A tömörödés korlátozza a gyökér növekedését. Látható, hogy a növény gyökerei csak vízszintesen futnak a magárok mentén.

4 . ábra: A túl nedves talajba történő vetés részlegesen nyitott vetőárkot okozott, ami egyenetlen kelést és rossz állományt eredményezett. A nyilak a kikelt kukoricanövényeket, a kör a nyitva maradt vetőárkot jelzi.

A magárokban a tömörített talaj korlátozza a kukorica gyökérrendszerét, az egyenetlen kelés mellett. Az így korlátozott gyökérrendszer miatt csökken a növény víz- és tápanyagfelvételi képessége is.

5. ábra: A bal oldali növény gyökerei a tömörödött magárok következtében közvetlenül a szár alatt koncentrálódnak és nem ágaznak el vízszintesen. A jobb oldali növény gyökerei az optimális talajnedvesség következtében nagyobb gyökértömeget és több oldalelágazást fejlesztettek.

Mi a teendő száraz tavasz esetén?

  • A száraz talaj kevésbé érzékeny a gépek által okozott taposási kárra. A magágyelőkészítő műveletek azonban porosítják, roncsolják a talaj aggregátumszerkezetét, növelve ezzel a talajerózió lehetőségét az esetleges esőzések után, valamint fokozzák a talaj szervesanyag és tápanyagvesztését.
  • Száraz körülmények között tehát érdemes a cikk elején részletezett próbát kicsit mélyebben, kb. 15 cm-en elvégezni. Ez alapján képet kaphatunk a talaj nedvességtartalmának alakulásáról. Ilyenkor törekedjünk a lehető legkevesebb talajművelet elvégzésére vetés előtt, hogy feleslegesen ne szárítsuk tovább a talajt. Egyes műveletek kihagyásával akár 40-50 mm vizet is megtakaríthatunk ily módon!

Összesítve tehát, a tavaszi magágykészítés időzítésénél legyünk kellően körültekintőek. A talaj olyan nedvességtartalmú legyen 7-10 cm-en, hogy a gyúrási próba során se kenődjön szét a kezünkben. A megfelelő nedvességű talaj az ujjak között szétmorzsolható.

A célunk mindig a megfelelő nedvességtartalmú ideális magágy elkészítése legyen. Ne essünk túlzásba a műveletekkel, mivel a túl laza, poros magágy is okozhat egyenetlen kelést, és eső hatására könnyen eliszapolódhat. Továbbá rontja a növény állóképességét szeles időben és egy esetlegesen később fellépő szárazabb időszakban, mivel a sekélyen húzódó gyökértömeg rosszabb aszálytűrést eredményez.

A talaj nedvességtartalma persze változhat a magágy előkészítése és a vetés között is. Ha a magyágykészítést követően esik az eső, legyünk türelmesek, hagyjuk kiszáradni a megfelelő nedvességtartalomra.

A vetés előtt a táblán sétálva, a csizmánk talpa nem süllyedhet el 2 cm-nél jobban a talajba!

Corteva Agriscience