Amikor elindul a vegetáció, védekezni kell!

Something went wrong. Please try again later...
Fontelis1440cover

A Corteva Agriscience almás termésűekben varasodás és lisztharmat elleni védelemre a pentiopirad hatóanyagú Fontelis® gombaölő szert ajánlja. Hatására a fertőző spórák nem csíráznak ki, a gombafonalak növekedése leáll, a gomba elpusztul. 

Az almatermesztés növényvédelmének gerincét napjainkban is az almafa varasodás elleni technológia képezi. Nagy figyelmet kell fordítani erre feladatra, mivel az időjárás szeszélyei sok évben igencsak meg tudják nehezíteni a tervek jó végrehajtását. Természetesen a lisztharmat elleni védelemről sem feledkezhetünk meg, a fertőzés várható komolyságát a fajtaérzékenység is meghatározza. 

Amikor elindul a vegetáció, védekezni kell!

Jó időzítéssel a hatékonyságért

A jó időzítés a siker egyik alapköve, a vegetáció kezdetétől szükséges nyomon követni a hőmérséklet és a csapadék alakulását az ültetvényben, hogy helyes számításokkal lehessen előre jelezni a varasodás kórokozójának a Venturia inaequalisnak spóraszóródását.

A leveleken, hajtáskezdeményeken lévő nedvesség, a borítás időtartama és az aktuális hőmérséklet a fő kérdés. Egérfüles állapottól a fertőzésveszély komolyra fordul. Figyelembe kell venni, hogy ebben az időszakban gyakran előfordulnak hidegebb periódusok, mint idén is, tehát olyan készítmények használatát kell előtérbe helyezni, amelyek alacsony hőmérséklet esetén is biztonságosan elvégzik a dolgukat.

Amikor a fenológia eléri a zöld, majd piros bimbós állapotot, a fertőzési veszély tovább fokozódik, egyúttal a kultúrnövény aktív felülete látványosan gyarapodik. A felszívódó hatóanyagok tulajdonságát egyre jobban kiaknázhatjuk. A varasodás elleni kezelésekben célszerű hatóanyag kombinációkat használni egyrészt a rezisztencia veszély kiküszöbölésére, másrészt a gombaölő hatás komplexebbé tétele céljából.

Nagy tudás - nagy hatás

Almafa varasodás ellen olyan, legalább helyileg felszívódó hatóanyagkombinációkat célszerű előnyben részesíteni, melyek a már megtörtént fertőzés blokkolására is képesek. A védtelen felületeken ugyanis a kórokozó spórája mintegy 12 óra alatt képes a levélre kerülés után behatolni a növény szöveteibe. Nincs sok idő tehát a fertőzés megakadályozására, a varasodás nem vesz figyelembe sem napszakot, sem kedvezőtlen időjárási helyzetet.

A Corteva Agriscience almás termésűekben varasodás és lisztharmat elleni védelemre a pentiopirad hatóanyagú Fontelis® gombaölő szert ajánlja. A pentiopirad a karboxamid kémiai csoportba tartozó, SDHI hatásmechanizmusú hatóanyag, mely a kórokozó gombák sejtjeinek légzését állítja le rövid idő alatt. Hatására a fertőző spórák nem csíráznak ki, a gombafonalak növekedése leáll, a gomba elpusztul.

Hidegben, esős időben is hat

A készítmény hosszú preventív hatást nyújt, ami kiegészül egy jelentős, akár 48 órás gyógyító hatással! Ezzel a permetezés előtt legfeljebb 2 nappal megtörtént fertőzést is képesek vagyunk blokkolni.

A Fontelis® használatát minden esetben előrejelzésre alapozottan, megelőző kezelésként javasoljuk kontakt hatóanyagot tartalmazó készítménnyel tankkeverékben. A Fontelis® sokoldalúságának köszönhetően egy kezelés a varasodás és az almafa lisztharmat (Podosphaera leucotricha) ellen egyaránt képes védelmet nyújtani.

Fontos a hőmérsékleti rugalmasság! A Fontelis® már 8°C-on is teljes értékű hatékonysággal dolgozik, ami kifejezetten jó esőállósággal társul! A permetezés után 1 órával hulló, akár 30 mm csapadék már nem csökkenti a Fontelis® hatékonyságát.

Használatát blokk-szerűen javasoljuk, ami azt jelenti, hogy a Fontelis®-t egymás után 2 alkalommal 7 napos időközzel juttatjuk ki a megfelelő hatás érdekében. A blokk után más hatásmechanizmusú készítményt javaslunk 1-2 alkalommal alkalmazni, majd egy újabb Fontelis® kezelés következik. Ezzel a technológiával megvédhetjük az ültetvényt a legveszélyesebb időszakban a veszélyes kórokozóktól.

2021-ben engedélyokiratot kapott szürkepenész (Botrytis cinerea) ellen hajtatott szamócában, uborkában, paradicsomban és paprikában, valamint moníliás virág- és hajtáspusztulás ellen kajsziban, őszibarackban, nektarinban is.

Csonthéjasokban is fontos a korai védekezés!

Kajsziban, nektarinban és őszibarackban moníliás virágpusztulás ellen az alacsonyabb 1,2 l/ha, míg virágzás után lisztharmat és moníliás termésrothadás ellen a magasabb 1,5 l/ha dózist kell megelőző jelleggel kijuttatni. Egy vegetációban 2 alkalommal használható a Fontelis®, amennyiben virágzáskor nem került kijuttatásra, gyümölcsrothadás ellen a magasabb dózisban felhasználható 2 alkalommal. 

AKG programokban felhasználható.

A kártevőkkel is foglalkozni kell!

A virágzás végén, terméskötődés kezdetén már foglalkozni kell az almamoly elleni védelemmel is, erre a célra az új fejlesztésű Jemvelva™ (spinetoram) hatóanyagot tartalmazó Delegate™ 250 WG rovarölő szerünket ajánljuk az almatermesztők figyelmébe. A Jemvelva™ egy különleges hatásmechanizmusú, helyileg felszívódó hatóanyag, mely a gyümölcsöt és a lombozatot károsító kártevők ellen egyaránt kimagasló hatékonyságot mutat. A Delegate™ 250 WG sodrómolyok, aknázómolyok és gyümölcsmolyok mellett a körte levélbolha ellen hatékonyan használható, hatását hosszú ideig, akár 10-14 napig megtartja.

A Delegate™ 250 WG jól illeszthető a növényvédelmi programba, ugyanis a rezisztencia kialakulását kiválóan meg tudjuk vele előzni, illetve a más hatóanyagokra már ellenálló kártevők ellen is hatékonyan alkalmazható.

Bálint Sándor
Gobaölő és rovarölő szer termékmenedzser
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!