A kukoricamoly és az ellene való védekezés

Something went wrong. Please try again later...
Hero Image Runner Conrborer Desktop

A kukoricamoly jellemzői és életmódja

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) több mint kétszáz éve ismert, őshonos lepke faj Európában. Ivari dimorfizmusa miatt első leírója, Hübner 1796-ban a hímet és a nőstényt még két külön fajként írta le. A kukorica amerikai kontinensről történő behozatala előtt polifág kártevő volt, a kendert, vadkomlót és a cirokféléket fogyasztotta. Később a kukorica termesztés elterjedésével ez a kultúrnövény lett a fő tápnövénye.

Szaporodásának elsősorban a párás és meleg időjárás kedvez. A klímaváltozással és kártevő elterjedéssel kapcsolatos előrejelzések azt jósolják, hogy a várható felmelegedés miatt a kukoricamoly által érintett szántóterületek nagysága akár 65%-al is növekedhet.

A telet leggyakrabban a talajban elfekvő kukoricaszárban vészeli át a hernyó. A hernyók fagytűrése igen jó, a hosszantartó és erős hidegeket (-15 oC) is kibírják, ezért lábon álló, vagy talajon levő kukorica szárban is képesek áttelelni.

A legújabb hazai vizsgálatok szerint Magyarországon valódi kétnemzedékes faj. Az első nemzedék rajzása hazánkban már május végétől várható július elejéig. A második nemzedék imágói július vége és szeptember közepe között jelennek meg.

A kukoricamoly kártétele

A kukoricamoly kártétele a hagyományos, extenzív termesztési viszonyok között okozza a legnagyobb problémát. A károkozás csövön és a növény szárának belsejében egyaránt történik. Ez utóbbi nem annyira látványos, de gazdasági jelentősége annál nagyobb. A szárban okozott kártétel következményei elsősorban tápanyagforgalmi zavarok és élettani stressz formájában jelentkeznek. Ezek a tényezők pedig közvetlen negatív hatással vannak a termésre. Emellet a kukoricamoly korai kártétele szártörést is okozhat, amely nehezíti a betakarítást. Magyarországi vizsgálatok eredményei szerint a közvetlen termésveszteség elérheti akár a 20-25 %-ot is.

A kukoricamoly második nemzedékének közvetett kártétele okozza a mikotoxintartalom növekedését takarmánykukoricában, mivel a hernyó rágókártételének eredményeként kialakult sérült növényi részek utat nyitnak a toxinszennyező kórokozók megtelepedéséhez.

A kukoricamoly elleni vegyszeres védekezés: Runner™ 2 F

Az agrotechnikai védekezési eljárások, mint például a szármaradványok minimum 10 cm mélyre történő beforgatása, gyérítik ugyan a kártevőt, de önmagukban nem nyújtanak megfelelő megoldást.

Kukoricában a kukoricamoly lárvái ellen a javasolt megoldás a Runner™ 2 F rovarölő szer. Hatását elsősorban gyomorméregként fejti ki, de van kontakt hatása is.

A készítmény kijuttatása a rajzáscsúcstól számított 2-4 nap múlva szükséges (vagy ha a feromon csapda több mint 5db lepkét fog naponta). A repülő imagók ellen piretroid tartalmú rovarölő szer kiegészítés javasolt. Egy tenyészidőszakban 2 alkalommal lehet egy területen kijuttatni.

A Runner™ 2 F rendkívüli UV stabilitásnak köszönhető hosszú hatástartammal rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a júliusi-augusztusi kánikulai napokon is kiváló hatékonyságot érjen el. A javasolt permetlémennység legalább 400 l/ha legyen. A hatékonyságot növeli a belógó szórófejek használata, amellyel a permetszert a csőzónába lehet juttatni. Vegyszerpumpával ellátott lineár öntöző berendezéssel (5 liter/m2 vízzel) is kijuttatható (chemigation technológia). Runner™ 2 F dózisa 0,6 l/ha. A jobb tapadás érdekében a permetléhez 2-3 l/ha repceolajat kell adagolni.

A Runner™ 2 F használatának előnyei:

  • Egyedi hatásmechanizmusú, környezetbarát, szelektív rovarölő szer.
  • Tojásölő és egyedülálló lárvaölő hatással rendelkezik
  • Használata elősegíti az aflatoxin illetve a fuzárium toxinok fertőzésének megelőzését.
  • Méhekre nem veszélyes, ezért napközben is ki lehet juttatni.

 

Perényi József

fejlesztő mérnök, rovarölő szerek

Corteva Agriscience