A repce gyomirtás új generációja

Something went wrong. Please try again later...
Article Hero Image Belkar Desktop 1024 x 450

Az őszi káposztarepce gyomosodását alavetően az őszi időszak klimatikus viszonyai határozzák meg. Normál időjárási körülmények között a T1 és T2 csoportba sorolt gyomnévnyek keserítik meg a repce „életét”. Az első csoportba olyan gyomok tartoznak, mint a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), mezei árvácska (Viola arvensis), tyúkhúr (Stellaria media), veronika fajok (Veronica spp.), árvacsalán fajok (Lamium spp.), aggófű fajok (Senecio spp.). Ezek rendszerint szeptemberben kelnek, a telet tőlevélrózsában töltik, majd kora tavasszal már virágoznak és májusban-júniusban magot érlelenek. A növények habitusa, nagysága nem haladja meg a 30-40 cm-t. A termésre gyakorolt hatásuk viszonylag alacsony, mivel ősszel nem indulnak szárba, tehát nem veszik fel a versenyt a repcével, míg tavasszal a 1,5-2 m magasságú repcében nincs esélyük komolyabb konkurenciát teremteni a kultúrnövénynek.

A T2 csoportba olyan gyomnövények tartoznak, amelyek nagyobb habitusúak és gyakran felveszik a versenyt a repcével és képesek az állomány fölé is nőni. Az általuk okozott termésveszteség jelentős, már eléri 500-1000 kg/ha-t. Ide olyan növények tartoznak, mint a ebszikfű (Tripleurospermum inodorum), pipitér fajok (Anthemis spp.), pipacs (Papaver rhoeas), ragadós galaj (Galium aparine), szarkaláb fajok (Consolida spp.), kék búzavirág (Centaurea cyanus), sebforrasztó zsombor (Descurainia sophia), tarsóka fajok (Thlaspi spp.), gólyaorr fajok (Geranium spp.).

Az ősz folyamán a T3-as gyomok közül megjelenik a vadrepce (Sinapis arvense), amely tömegesen képes a repcét elnyomni. Enyhe teleken képes áttelelni, -10 o alatti hőmérsékleten elfagy. Ősszel azonban gondot okozhat – különösen az olyan időjárásban, mint 2018 őszén volt.

Az évelő gyomok közül ősszel elsősorban a mezei acat (Cirsium arvense) okozhat tömgesen gondot, azonban ősszel már indul szárba a gyomnövény.

Az elmúlt 4-5 évben ősszel egyre tömegesebben jelennek meg a melegigényes, nyári gyomok, amelyek a T4-es csoportba tartoznak. Ilyenek pl. a csattanó maszlag (Datura stramonium), libatop fajok (Chenopodium spp.), keserűfű fajok (Polygonum spp.), szerbtövis fajok (Xanthium spp.), selyemmályva (Abutilon theophrasti), disznóparéj fajok (Amarnathus spp.), stb.  Ezek a gyomnövények ősszel képesek elnyomni a repcét és az első komolyabb fagyokig (amely egyre később érkezik) képesek konkurenciát jelenteni a repcének és akár több száz kg/ha termésveszteséget is okozni

Mivel a repce a keresztesvirágú növények családjába tartozik, ezért számos keresztesvirágú gyomnövény (pásztortáska, zsombor és tarsóka fajok, vadrepce) ellen nehéz vagy lehetelen védekezni. Ugyanakkor a klímaváltozás miatt a melegigényes, nyári gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok, stb.) is nagy számban fordulnak elő, ugyanakkor a klasszikus gyomok kelése eltolódott szeptemberről októberre. A gyomirtás elvégzése nem igényli a korai védekezést, mivel az őszi gyomok később kelnek (nem tart ki a gyomirtó hatás) és a korai alapkezeléseknek nincs jelentős hatásuk a nyári gyomok ellen. A másik szélsőség (ami annyira nem ritka), amikor a preemergens gyomirtások rövid időn belül 100-150 mm csapadékot kapnak. Ekkor a gyomirtó szer annyira „felhígul”, hogy hatékonysága jelentősen csökken. Másik negatív hatás, hogy a gyomirtó szer fitotoxicitást okoz a repcén, ami növekedésgátlásban, sárgulásban jelentkezik. Ilyen hatást képes okozni a metazaklór hatóanyag.

Ezen problémák megoldását fogja nyújtani a termelők részére 2019 április végén engedélyt kapott Belkar™ repce őszi gyomirtó készítmény. Mit ad a termelőknek ezen termék?

•  Rendkívül széles hatásspektrum a magról kelő kétszikű gyomok ellen

•  Hatékony megoldás a keresztesvirágú gyomok ellen

•  Kiváló hatás a melegigényes, nyári gyomok ellen

•  Bármilyen repcében használható

•  Hatásához nincs szükség csapadékra

•  Nincs utónövény korlátozás

 

1. Rendkívül széles hatásspektrum. A készítményben lévő két hatóanyag (Arylex és picloram) biztosítja a rendkívül széles hatásspektrumot. A repcében előforduló, jelentős termésveszteséget okozó gyomfajok ellen azok 2-8 leveles állapotában használva ad kiváló hatást a termék. Az érzékeny gyomfajok közé tartoznak a szikfű-, pipitér-,  aggófű-, árvacsalán-, gólyaorr-, gémorr-, füstike- nefelejcs fajok,  vadmurok, foltos bürök, turbolya fajok, pipacs, ragadós galaj,  kék búzavirág és a mezei acat.

2. Hatékony megoldás a keresztesvirágú gyomok ellen. Ezen gyomok közül akár a fejlettebb pásztortáska, sebforrasztó zsombor és a tarsóka fajok ellen is kiváló gyomirtó hatással rendelkeznek. A vadrepce és az orvosi zsombor ellen azok 4 leveles állapotáig nyújt megfelelő hatékonyságot. A fejlettebb gyomok fejlődését visszafogja, gátolja, a levelek torzulnak, majd az első fagyok fejezik be a gyomirtó hatást (vadrepce esetében). 

3. Kiváló hatás a melegigényes nyári gyomok ellen. A meleg szeptemberben számos nyári gyom jelehet meg, amelyek ellen védekezni kell. A Belkar™ hatékony megoldást nyújt a csattanó maszlag, libatop-, szerbtövis-, keserűfű-, disznóparéj-, csorbóka fajok, selyemmályva, betyárkóró, parlagfű, varjúmák, árvakelésű napraforgó, vadkender, fekete csucsor ellen.

4. Bármilyen repcében használható. A Belkar™ használatához nem szükséges herbicid-toleráns repce használata, gyakorlatilag bármilyen hibridben és fajtában használható, amennyiben a javasolt növényvédelmi technológia (fenológia, dózis, keverhetőség, környezeti tényezők) betartásra kerül.

5. Hatásához nincs szükség csapadékra. A készítmény hatóanyagai levélen keresztül fejtik ki hatásukat, talajon keresztüli hatása minimális. Meg lehet várni vele a repce és a gyomok kelését illetve az időzítés is nagyobb szabadságot ad a termelők részére

6. Nincs utónövény korlátozás. A készítményben lévő hatóanyagok nem perzisztensek. Az Arylex™ felezési ideje néhány nap a talajban. A repce aratását követően gyakorlatilag bármilyen növény vethető vagy palántázható, így a termelő szabadsága biztosított a következő növény termelését illetően.

HATÁSMECHANIZMUS

A készítményben lévő mindkét hatóanyag szisztemikus, felszívódó hatású. Az Arylex hormonszerű tüneteket okoz és egy új hatóanyag-csoport, az aril-pikolinátok közé tartozik (O herbicid-csoport). Floemben és a xilemben szállítódó hatóanyag, mely gyorsan eljut a levélbe, a szárba és a gyökérbe is. A merisztéma szövetekben halmozódik fel és itt okozza a sejt halálát. Az akítv sejtosztódásban és a növekedésben lévő szövetek különösen érzékenyek. Rendkívül alacsony hatóanyag (repcében 5 g/ha) már kiváló gyomirtást képes adni. Rendkívül kedvező humán- és környezeti-toxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik. Engedélyezése során a hatóanyag megfelelt a legszigorúbb európai engedélyezési kritériumoknak. Mivel az O herbicid-csoportba tartozik, amely eltér a legnagyobb területen használt szulfonil-karbamidoktól, ezért kiválóan alkalmas az ALS-rezisztens gyomok elleni védelemre vagy a rezisztencia megelőzésére. A piklorám szintén hormonszerű tüneteket okoz és a piridil-karboxilsavak közé tartozik (O herbicid-csoport). A hatóanyagok tartamhatással nem rendelkeznek és nem perzisztensek. A készítmény leghatékonyabb a fiatal, aktív növekedésben (vegetatív stádiumban) levő gyomok ellen. Az érzékeny gyomnövények növekedése 1 nappal a kezelés után leáll az első tünetek 1-2 nap múlva válnak láthatóvá. A kezelt gyomok pusztulása 2-3 héten belül megtörténik, függően a gyomok kezeléskori fejlettségétől és a kezeléskori illetve kezelés utáni klimatikus környezeti tényezőktől. A növekedésre kedvezőtlen körülmények késleltethetik a tünetek kialakulását, de nem befolyásolják a végeredményt.

A kezelés után a repce növények kis részén enyhe, átmeneti tünetek jelenkezhetnek, mint levelek enyhe torzulása, levelnyél hajlása. Ezek a tünetek átmeneti jellegűek, néhány hét alatt eltünnek és nem okoznak termés csökkenést illetve minőség romlást. 

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA

A készítményt őszi káposztarepcében lehet felhasználni ősszel a már kikelt gyomok szik-6 leveles állapotában posztemergensen a repce 6-8 leveles állapotában a fagyokig 0,5 l/ha dózisban lehet kijuttatni a gyomok 2-8 leveles állapota között évente 1 alkalommal. A Belkar-t fel lehet használni osztott kezelésben is. Ebben az esetben 2-6 leveles repce állapotban 0,25 l/ha Belkar-t, majd 6 leveles állapot után az újrakelések ellen újabb 0,25 l/ha Belkar-t kell kipermetezni. A két kezelést között min 14 napnak kell eltelnie. Az osztott kezeléssel jó hatékonyságot lehet elérni az olyan gyomok ellen, mint a tyúkhúr vagy a veronika fajok is. Az osztott kezelést javasoljuk abban az esetben is, ha az állomány kelése heterogén. Ekkor nagyon nehéz megvárni a 6 leveles állapotot, célszerű akkor elvégezni az első kezelést (0,25 l/ha Belkar), amikor az állomány több, mint 90 %-a legalább 2 leveles állapotban van, majd 2 hét múlva a következő kezelést elvégezni. A készítmény kiválóan alkalmas a rosszul sikerült preemergens kezelések után előjövő akár melegigényes, akár őszi gyomok elleni gyomirtásra. A Belkar metazaklór mentes készítmény, így megbízhatóan használható azokon a területeken, ahol nem telt el 3 év metazaklór tartalmú készítmény alkalmazása óta. Mivel az Arylex kiválóan dolgozik alacsony hőmérsékleten is, így a Belkar™-t kései vetések (szeptember 2. fele) gyomirtására (november) is jó hatékonysággal használható.

UTÓNÖVÉNY

A készítmény a vetésváltást érdemben nem befolyásolja. Betakarítást követően bármilyen kultúra vethető illetve palántázható. Másodvetésként, a kultúrnövény betakarítását követően pohánka, facélia, vöröshere és fehér mustár vethetőek. Ha a készítménnyel kezelt őszi káposztarepce kipusztul a télen, a következő év tavaszán tavaszi gabona (árpa, búza, zab), kukorica (takarmány, siló, csemege, popcorn, vetőmag), olajretek, mustár, facélia, tavaszi repce, cirok, köles, fénymag, hagymaféle, kender, len, cukorrépa vethető, káposztafélék palántázhatóak.


Papp Zoltán
Herbicid termék menedzser
Corteva Agriscience