Védelem a kalászosok tavaszi kártevői ellen

Something went wrong. Please try again later...
Article Hero Image Cereale insecticide Desktop 1024 x 450

A kalászos gabonák Magyarországon a legjelentősebb kultúrnövények közé tartoznak. Termőterületük az elmúlt években kb. 1.6 millió hektár körül mozgott.
Termesztésüknek és növényvédelmüknek egyik fontos eleme a rovarkártevők elleni tavaszi védelem. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen a kártevők rendszeres táblaszintű felmérése, mivel ebben az időszakban károsító rovarok komoly mennységi és minőségi károkat tudnak okozni.

A március végi-április eleji nap közben tapasztalható 10 °C fok feletti léghőmérsekletnek köszönhetően megjelentek a gabonatáblákon a vetésfehérítő bogarak imágói. Jellegzetes kárképük, hogy a levél felső bőrszövetét és a parenchimát keskeny sávokban kirágják, majd azt át is rágják. Érdemes már a betelepülő felnőtt egyedek ellen is védekezni, mert ennek elmulasztása esetén akár komoly terméskieséssel is számolhatunk.

Ha a felnőtt egyedek ellen nem történt meg a védekezés, akkor permetezést a fiatal lárvák ellen célszerű időzíteni, megelőzve ezzel a nagymértékű gazdasági kárt, mivel a lárvák az életük során elfogyasztott levélmennyiség 90%-át az L3-L4-es lárvakorban fogyasztják el. A lárvák kártétele nyomán a növények elveszítik asszimilációs felületüket, ezért nem képesek a termés kinevelésére, és a kalászban legfeljebb aszott szemek képződnek. A kárkép mindig foltokban jelentkezik a növényállományban, amely súlyos kártétel esetén messziről fehérlik. Innen ered a vetésfehérítő elnevezés.

A védekezés napos, meleg időben viszonylag könnyű feladat, a jól elérhető helyen tartózkodó rovarok ellen. Hűvös, szeles időben azonban a talaj közelébe húzódó kártevőket nehéz „elérni”. További nehézséget okoz, hogy a lárvák (árpacsiga) saját ürülékükből készített nyálkás burkokkal vonják be testüket, amely védetté teszi őket.

Article Image Cereale insecticide 01
Article Image Cereale insecticide 01
Article Image Cereale insecticide 01
Article Image Cereale insecticide 01

Tavasszal, megfelelően meleg és párás körülmények között felszaporodhatnak a levéltetvek. Már a kalászolás előtti időszakban is megjelenhetnek. Ilyenkor a szárat vagy a leveleket szívogatják, bizonyos fajok a leveleket besodorják és annak védelmében bújnak meg. Kalászolás után a kalászkezdemények között meghúzódva tömegesen károsítanak, mellyel a komoly termésveszteség (akár 10-20 %-ot is elérheti) mellett csökkentik a búza fehérje és nedves sikér tartalmát. A védekezést akkor kell elvégezni, amikor az állomány kb. 10 %-án megtalálhatók a kolóniák.

Article Image Cereale insecticide 02
Article Image Cereale insecticide 02
Article Image Cereale insecticide 02
Article Image Cereale insecticide 02

A gabonapoloskák (osztrák poloska, mórpoloska, szipolypoloskák) kitavaszodástól aratásig károsítják a kalászos kultúrákat. A lárva és az imágó is károsít. Az áttelelő poloskák szívogatásukkal a fő- és oldalhajtás sárgulását, kifehéredését, pusztulását okozzák, melynek révén elmarad a kikalászolás. A kalászon való kártétel több módon is megjelenhet: a szúrás fölötti rész elhal, eltörik, ún. térdes kalász lesz. Az új generáció a virágzás után károsít. A tejesérésben megszúrt szemekből ocsú lesz. A viaszérésben szúrt szemeken kör alakú folt látható, mely jelentős mértékben rontja a sikérterülést és a termény átvételét gátolhatja a kereskedő cégek felé. 5-6 % poloskaszúrt szem már jelentősen rontja a liszt minőségét (sikérterülés!!!). A védekezést a tömegesen betelepülő rovarok ellen célszerű időzíteni, mely egybeeshet a vetésfehérítő bogarak és a levéltetvek betelepülésének időszakával.

A gabonaszipolyok (gabonaszipoly, osztrák szipoly, széles szipoly) a kalászokból képesek kitúrni és megrágni a szemeket. Terjedésüket segíti a forgatás nélküli talajművelés. Talajban polifág módon él. 2 éves fejlődésű, májusban bábozódik és május végén jönne

Kimagasló védelem a kártevők ellen

A Nurelle™-D 50/500 EC 0,5 l/ha-os dózisban mind a négy kártevő ellen, meleg és hűvös időjárási körülmények között is kiváló megoldást jelent, mivel a benne található cipermetrin kiváló taglózó hatása révén gyors és látványos hatást biztosít a felső leveleken vagy a kalászokon tartozkódó egyedek ellen, míg a másik hatóanyaga – a klórpirifosz – gáz és tartamhatásának köszönhetően a rejtett helyen lévő és védőburokkal rendelkező rovarokat is nagy biztonsággal elpusztítja.

Ezt bizonyítandóan a tavalyi évben a megyei illetékességű kormányhivatalok Károsító Diagnosztikai Laboratóriumai által végzett kísérletek azt mutatták, hogy a Nurelle™-D 50/500 EC 0,5 l/ha-os dózisa továbbra is hatékonyan alkalmazható a gabonatáblákon a vetésfehérítő bogarak elleni védekezésben.

A Nurelle™-D 50/500 EC felhasználásának további előnye, hogy nemcsak a permetezés időpontjában károsító rovarokat pusztítja el, hanem tartamhatása révén a permetezés után is 7-10 napos védelmet nyújt az esetlegesen folyamatosan betelepedő rovarok ellen. Ezen tulajdonsága miatt költséghatékony is, mert jó időzítésével egyszeri kijuttatása is megoldja a kalászos gabonák tavaszi rovarkártevők okozta problémáit és nincs szükség újabb kezelésre egy elhúzódó rajzás esetén.

Perényi József
Fejlesztő mérnök