Kukorica gyomirtás kompromisszumok nélkül

Something went wrong. Please try again later...
PrincipalPlusGold1440desktopcover

Elcsépeltnek tűnő, de örök érvényű igazság, hogy a kukorica gyomirtását az adott terület gyomviszonyai, illetve a területen érvényesülő időjárási tényezők, azon belül is főként a csapadékviszonyok határozzák meg. A korán és megfelelő mennyiségben érkező csapadék kíséretében sikeresen megvalósíthatóak a preemergens, valamint a korai posztemergens kezelések. Ha a komolyabb csapadékmennyiségek csak májusban realizálhatók, a posztemergens kezelések bizonyulhatnak jobbnak.

A tavalyi, 2021-es évben kivétel nélkül az ország egész területén aszály sújtotta a kukorica területeket már a vetés pillanatától. Ez azt eredményezte, hogy mind a kukorica, mind a gyomok későn, vontatottan keltek ki, illetve több hullámban lehetett számítani megjelenésükre. A legtöbb gazda a biztosabbnak tűnő posztemergens készítmények után nyúlt, azonban egy rosszul megválasztott készítmény esetében a várt hatás elmaradt. Gyakori volt, hogy ezeken a területeken egy kezelés nem volt elegendő és felül kellett kezelni a kukoricát. A kukorica rendkívül érzékeny a kezdeti gyomosodásra, keléstől számítva a sorok záródásáig gyenge gyomelnyomó képességgel rendelkezik. A növény 3 leveles fenológiájától kezdetét veszi a virágkezdemények differenciálódása, 6-8 leveles koráig kialakul a szemsorok végleges száma és eldől a növény magassága, mely előrevetíti a zöldtömeg nagyságát is. Amennyiben ebben a kezdeti, kritikus időszakban a kikelt gyomnövények versenyre kelnek a vízért, tápanyagért és fényért a kukoricával, a harcból egyértelműen a gyomok kerülnek ki győztesen. Mindezek a negatív hatások stresszelik az állományunkat, amelynek következtében a gazda nem tudja kiaknázni a hibridekben rejlő genetikai potenciált. Fontos felhívnunk tehát a figyelmet a megfelelő gyomirtási technológiára, a megfelelő szerhasználatra és a megfelelő időzítésre. A 2021-es szezont alapul véve egy 6-8 leveles kukoricában elvégzett (megkésett) kezeléssel, ha a gyomkompetíciót ki is tudtuk kapcsolni, a legyengült növények az aszályos és szokatlanul meleg nyáron már nem tudtak regenerálódni és az elvárt hozamokat produkálni.

A gyomnövények elleni harcban a Corteva Agriscience™ kínálatában évek óta bevált és eredményesen alkalmazott Principal® Plus Gold az egyik legnagyobb területen használt kukorica gyomirtószer Magyarországon. Nagy hatékonysággal és széles hatásspektrummal bíró posztemergens készítmény, mely 5 hatóanyaga révén kitűnő megoldást nyújt a kukorica legfontosabb egy- és kétszikű, magról kelő és évelő gyomnövényei ellen.

Principal® Plus Gold-dal kezelt kukorica állomány

A gyomnövények kelési hullámához igazítható, rugalmas kijuttatási időpont és csapadékfüggetlen hatékonyság jellemzi, mindezek mellett utónövény korlátozás nélkül alkalmazható. A megfelelő hatékonyság elérése céljából a Vivolt® nedvesítőszerrel együtt kell kijuttatni. Erős évelő fenyércirok fertőzés esetén a hatékonyság 3-5 kg N-műtrágya hozzáadásával javítható. A csomag levélen keresztül és talajon keresztül is hat, két irányból támadva a gyomnövényeket, így mind aszályos, mind csapadékos években is kitűnően működik a gyomnövények hullámzó csírázása esetén is.

A Corteva Agriscience™ kínálatában elérhetőek további gyomirtószerek, melyekkel bármilyen gyomosodási helyzetre megoldást tudunk kínálni partnereink számára. További információkért és kedvezményes csomag ajánlatokért keresse területi képviselőinket és csatlakozzon a népszerű Corteva Technológiai Bónusz Programunkhoz.

Magyar Péter
Fejlesztőmérnök
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!