2018. 12. 10.

Bemutatjuk legújabb Pioneer kukorica hibridjeinket

Something went wrong. Please try again later...
PHI Corns

Furcsa lenne, ha a kukoricatermesztő nem tudna a megszokott, általa kedvelt, népszerű hibridek mellett újdonságokból is válogatni. A 2019-es Pioneer hibridkukorica választékunkat három új hibriddel bővítettük. Három új hibrid, három eltérő, előnyös tulajdonságokkal. Mivel a termesztési és klimatikus körülmények is eltérőek, mindhárom hibrid meg fogja találni a maga helyét a köztermesztésben. Nézzük egyenként:

P9363 - ÚJ!

A P9363 a legújabb generációs Pioneer kukorica hibridek egyike a 300-as éréscsoport közepén. A többéves termékfejlesztés során sokféle termőhelyen, különböző évjáratokban teszteltük Magyarországon. Azt tapasztaltuk kísérleteinkben, hogy mind száraz, mind pedig jó termesztési körülmények között az egyik legjobb termeseket produkálta. Ezek alapján bátran ajánljuk minden magyarországi kukoricatermesztőnek.

Főbb hibridtulajdonságok:

  • Új, csúcstermő hibrid a FAO 300-as éréscsoport közepén (FAO 350) erős gyökérzettel, erős szárral és jó csőegészséggel.
  • 2017-ben a NÉBIH kisparcellás kísérleteiben, éréscsoportjában a sztenderdek átlagát 10,2%-kal felülmúlva, első helyezést ért el (1. ábra).
  • Szárazságtűrése kimagasló, ezért az aszályos évjáratokban is biztonságos kukoricatermesztés lehetőségét nyújtja.

1. ábra:

 

 

P9757 - ÚJ!

A FAO 300-as éréscsoport a magyar termelők legkedveltebb éréscsoportja. A Pioneer ebben a szegmensben mindig is meghatározó volt. Az új FAO 380-as hibridünkkel, a P9757-tel ezt az éréscsoportot szeretnénk erősíteni.

Ahogy az elődjeire is, a P9757-re is jellemző a dinamikus, kiváló vízleadás, valamint a megbízható, magas termésszint, melyet a hibrid erős gyökérzete és szára, valamint nagy asszimilációs felülete biztosít (2. ábra).

Főbb hibridtulajdonságok:

·         Zöldszáron érő FAO380-as kukorica, jó csőegészséggel.

·         A csöveket magasan hordja, emiatt tekintélyt parancsoló a megjelenése.

·         Jó kukoricatermesztő körülmények között kiemelkedő termésre képes.

·         Erős a gyökere és a szára, megdőlésre nem hajlamos.

·         Termőképessége alapján, akár a korai 400-as hibridekkel is versenyképes.

2. ábra:

P9874 - ÚJ!

Az elmúlt negyedévszázad alatt számos Pioneer kukoricahibrid pályafutását volt alkalmunk végig kísérni. Ezen időszak alatt a 300-as éréscsoport végén szinte mindig volt egy ikonikus Pioneer hibrid, amit vakon mertünk ajánlani Magyarországon. Csak a közelmúltból említsünk meg példaként két legendás hibridet, a PR37N01-et és a P9903-at. Az Optimum® AQUAmax® minősítést kapott P9874 hasonló karakternek ígérkezik. Érdemes lesz figyelni rá!

Főbb hibridtulajdonságok:

·         Optimum® AQUAmax® hibrid a FAO300-400 határán (FAO 380).

·         Széles adaptációs képességgel rendelkezik.

·         Száraz viszonyok között kiugró, nagyon stabil teljesítményre képes, de jó évjáratokban is a legjobbak között teljesít (3. ábra).

·         Alacsony csőállás és jó csőegészség jellemzi.

·         Az erős gyökere és szára a tenyészidőszak második felében is attraktív megjelenést biztosít.

3. ábra:

A szerzőről itt olvashat többet: Dr.Piukovics László Vetőmag termékmanager biográfiája