2018. 10. 23.

Öt kérdés, amit a „természetes“ kifejezést tartalmazó címkével ellátott termékek közötti választásko

Something went wrong. Please try again later...

Megtévesztő lehet, ha minőségi és egészséges élelmiszereket szeretnénk vásárolni, és vásárlás közben próbálunk eligazodni a különböző szintetikus vegyszerek és természetes élelmiszer-összetevők között. Olyan címkékkel találkozhatunk, mint a természetes, kizárólag természetes, természetes módszerekkel stb., de mit is jelentenek ezek az elnevezések…?

Vessen egy pillantást erre az összetevőket felsoroló listarészletre:

  • Tiaminok
  • Pantoténsavak
  • Dextmetilfenidát
  • Metionin
  • Alfa-tokoferol
  • Niacin

A hangzása alapján egyik sem tűnik természetes összetevőnek, nem igaz? Valójában azonban ezek vitaminok és aminosavak, amelyek a piros kaliforniai paprikában találhatóak meg.

Megtévesztő lehet, ha minőségi és egészséges élelmiszereket szeretnénk vásárolni, és vásárlás közben próbálunk eligazodni a különböző szintetikus vegyszerek és természetes élelmiszer-összetevők között. Olyan címkékkel találkozhatunk, mint a természetes, kizárólag természetes, természetes módszerekkel stb., de mit is jelentenek ezek az elnevezések?

Valójában az Egyesült Államok Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) nem szabályozza a „természetes“ szó használatát az élelmiszercímkéken. Egyszerűen úgy értelmezik a szó jelentését, hogy nem adtak hozzá semmilyen mesterséges vagy szintetikus összetevőt, amely normális esetben nem lenne benne, hivatalos meghatározás azonban nem létezik.1

Ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzanak élelmiszervásárlás közben, öt szempontot kell figyelembe venni a „természetes“ kifejezést tartalmazó címkével ellátott termékek közötti választásnál.

A termék márkanevében vagy szlogenjében szerepel a „természetes“ szó?

Bizonyos vállalatok belefoglalják a „természetes“ szót a márkanevükbe vagy a szlogenjükbe. Így emlékezetesebb neveket tudnak kreálni, nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a puszta tény, hogy egy cég márkaneve tartalmazza a „természetes“ szót, még nem jelenti azt, hogy a márkanév alatt előállított élelmiszerek összetevői vagy elkészítési módja természetes lenne.

Az áll a címkén, hogy természetes összetevőkből áll?

Ha egy terméken az áll, hogy természetes összetevőkből áll, akkor alaposan végig kell olvasnia az összetevők listáját. A termék ilyen esetben is tartalmazhat mesterséges összetevőket, hiszen a természetes összetevők jelenléte nem jelenti azt, hogy azok részaránya 100% lenne.

Az áll a címkén, hogy a termék nem tartalmaz mesterséges színezékeket vagy ízesítőket?

Ez a kijelentés még nem jelenti azt, hogy a termékhez nem adtak hozzá színezékeket vagy ízesítőket. Az ilyen címkével ellátott élelmiszer még mindig tartalmazhat növényi vagy állati ízesítőket vagy színezékeket.

Húsról vagy szárnyasról van szó?

A húsokra és a szárnyasokra egy kicsit szigorúbb szabályozás vonatkozik, ami a „természetes“ szó használatát illeti a címkéjükön. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) meghatározása szerint hústermékeket, illetve szárnyasokat kizárólag abban az esetben szabad „természetes“-ként felcímkézni, ha nem tartalmaznak mesterséges összetevőt vagy hozzáadott színezőanyagot, és csak kismértékű feldolgozáson estek át, ami azt jelenti, hogy a feldolgozás nem változtatta meg alapvetően a hústerméket2. A „természetes“-ként felcímkézett hústermékeken vagy szárnyasokon meg kell magyarázni, hogy az adott terméken mit értenek a „természetes“ szó alatt – pl. nem tartalmaz mesterséges összetevőt –, ami segíthet a választásban.

Mi a termék tápértéke?

Valószínűleg ez a legfontosabb kérdés. A „természetes“ szót vagy a „nem mesterséges“ kifejezést olvasva gyakran úgy gondoljuk, hogy a termék egészségesebb, ez azonban nem feltétlenül van így. [PULL QUOTE] A puszta tény, hogy egy termék természetes összetevőkből készült, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem adtak hozzá nagy mennyiségű zsírt, cukrot és/vagy sót (még akkor sem, ha a hozzáadott anyagok nem mesterségesek!). Fontos, hogy mindig elolvassuk a tápanyagokra vonatkozó értékeket, hogy meggyőződjünk róla, hogy a termék a kívánt tápanyagokat tartalmazza (Itt remek cikket olvashat arról, hogy hogyan kell értelmezni a címkén felsorolt tápanyagokat3).

Végeredményben az élelmiszerboltokban vásárolt valamennyi élelmiszer fogyasztása biztonságos a címkéjüktől függetlenül. Ne felejtse el megnézni a termékeken található mindegyik címkét, beleértve az összetevők listáját és a tápértékeket tartalmazó listát is, hogy megalapozott döntést hozhasson, ha jó minőségű és egészséges élelmiszert szeretne vásárolni.

A szerzőről itt olvashat többet: Mark Sigouin szerző biográfiája

Források:

1Az Egyesült Államok Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala. 2016. “Natural” on Food Labeling (A „természetes“ szó használata az élelmiszercímkéken).

2Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma. 2015. Meat and Poultry Labeling Terms (Húsok és szárnyasok felcímkézésére vonatkozó irányelvek).

3Az Egyesült Államok Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala. 2017. How to Understand and Use the Nutrition Facts Label (Hogy kell értelmezni a címkén felsorolt tápanyagokat)