2018. 10. 23.

Integrált megközelítés az élelmiszerellátásunk védelme érdekében

Something went wrong. Please try again later...

A kártékony rovarok csökkenthetik a termés minőségét és betegségek vektori lehetnek, melyek tovább csökkentik a végtermék eladhatóságát. Ezzel szemben a hasznos élő szervezetek a kártevők ragadozói és segítik a beporzást. Olvassa, el hogyan tudják a gazdálkodók kontrollálni a kártevőket, miközben védik a hasznos rovarokat, fenntartva a természetes egyensúlyt, ügyelve az integrált megközelítés személetére. 

Nem minden rovar egyenlő. Mivel Indiana államban nőttem fel egy sorműveléssel és disznótenyésztéssel foglalkozó gazdaságban, soha nem jártam utána, hogy a gazdálkodók miért kedvelik és ugyanakkor irtják is a rovarokat. Azután elköltöztem Északkelet-Floridába, és a Dow AgroSciences vállalatnál dolgoztam növényvédőszer-értékesítőként. Gyorsan világossá vált előttem, hogy miért fontosak a hasznos rovarok és miért kell a gazdálkodóknak kordában tartaniuk a pusztító kártevőket. Mi különbözteti meg tehát a hasznos rovarokat a kártevőktől? 

Hasznos rovarok
A hasznos rovarok elősegítik a beporzást és a kártevők elleni védekezést. Ha a hasznos rovarok kifejezést halljuk, olyan bogarak jutnak eszünkbe, mint a katica, a méhecske és a pókok. A katicabogár megeszi a levéltetűt, az atkákat és egyéb kártevők tojásait, a méhek pedig elengedhetetlenek a beporzáshoz. A gazdálkodók mindig gondolnak a hasznos rovarok biztonságára, amikor azt tervezik meg, hogy melyik rovarirtót használják a különböző évszakokban, és gyakran csak olyan vegyi anyagokat alkalmaznak, amelyek kizárólag a kártevőkre hatnak. Alapvető fontosságú a hasznos rovarpopulációk jelenléte, hogy megelőzzük a kártevők mennyiségének irányíthatatlan növekedését. 

Kártevők
A rovarok kevesebb mint három százaléka számít kártevőnek, de ez a kis mennyiség is jelentős gondot okoz a gazdálkodóknak. Délkelet-Floridában a citrusnövények és a zöldségek számítanak a mezőgazdaság legfontosabb szegmenseinek. Az igazat megvallva a friss termények ezen szegmenseiben alapvető fontosságú a kártevők elleni védelem. Sok citrusnövény-termelő erőteljesen támaszkodik a növényvédelemre, amikor az értékes gyümölcseit igyekszik megvédeni a kártevők ellen. 

Sokak számára nem egyértelmű, hogy miért fontos a kártevők elleni védekezés. A két legfontosabb ok a következő:

  1. A rovarok rontják a termény minőségét és a jövedelmezőséget
  2. A rovarok terjesztik a betegségeket


Az ázsiai Diaphorina Citri például végzetes kártevőnek bizonyult a citrusfélék szegmensben a világ minden táján, mivel terjeszti a naracszöldülést okozó kétféle baktérium egyikét. A narancszöldülés a citrusfélék pusztító betegsége, ami ellen a gazdálkodók olyan termékekkel védekeznek, amelyek segítik kordában tartani az ültetvényeken a rovarfertőzést. Nagyon fontos észben tartani, hogy a gazdálkodók nem azért alkalmazzák a különféle rovarirtókat, mert szeretnék, hanem azért, mert szükség van rájuk [PULL QUOTE]. Az utóbbi 10 évben a floridai citrusültetvények kiterjedése a káros rovarok és a betegségek következtében a felére csökkent. Mit jelent ez a fogyasztók számára? Emelkedhetnek az élelmiszerárak és nőhet azon élelmiszerek mennyisége, amelyeket külföldről importálnak hiánypótlásként. 

Mindazonáltal ne feledjük, hogy a termelőknek számos költséges megoldást kell alkalmazniuk, hogy el tudják látni a fogyasztókat élelmiszerrel. Alapvető fontosságú számukra a minőség és a termékbiztonság, mind a fogyasztók, mind pedig a saját családjuk szempontjából. Mind a jótékony hatású, mind pedig a kártékony rovarok befolyásolják az élelmiszerellátás védelme érdekében hozott mindennapos döntéseiket.

A szerzőről itt olvashat többet: Breanna Lawyer szerző biográfiája